Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Esnafa işsizlik maaşı yolda

Esnafa işsizlik maaşı yolda

İşçiye işsiz kaldığında gerekli şartları taşıması halinde maaş ödeniyor.

Ödeme İşsizlik Sigortası Fonu´ndan yapılıyor. Benzer fon sistemi esnaf için de kurulacak. Böylece dükkanını kapatan esnafa 1.300 liraya varan ödeme yapılabilecek.
İşsiz kalan işçiye belli şartlarda çalışmadığı dönemde geçimine katkı sağlamak için 659-1318 lira arasında değişen tutarlarda ´işsizlik parası´ ödeniyor. İşsizlik parası devletin kasasından çıkmıyor, ´İşsizlik sigortası Fonu´ndan karşılanıyor. Yani daha önce işçiden alınarak bir havuzda toplanan paradan ödeniyor. 10 aya kadar ödenen bu maaş yetmese de yeni bir iş bulana kadar işçi için önemli bir güvence.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken "Esnaf dükkan kapanınca açıkta kalıyor. Dükkanı kapanan esnaf ve sanatkara yeni bir iş kurana kadar ya da iş bulana kadar bir süre ödenek verilmeli" önerisinde bulundu.
Esnaf Konfederasyonunun talebi üzerine harekete geçen Maliye ve Çalışma Bakanlıkları farklı seçenekleri masaya yatırmış durumda. Buna göre, esnafın ödediği Bağ-Kur sigorta priminden % 2 işsizlik sigortası primi kesilecek. Devlet de buna belli oranda katkı sağlayacak. Normalde işsizlik sigortası için SSK´lı bir çalışanın aylık brüt kazancı üzerinden % 1, işveren % 2, devlet de % 1 oranında prim ödüyor.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Esnafa işsizlik maaşı yolda
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli