Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Esnaf Kefalet borçları yeniden

Esnaf Kefalet borçları yeniden

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi-Kefalet Kooperatiflerine takipli borçlu olan esnaf ve sanatkarların, kooperatife olan kredi borç ve faizlerinin yeniden yapılandırılmasına geçileceği öğrenildi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi-Kefalet Kooperatiflerine takipli borçlu olan esnaf ve sanatkarların, kooperatife olan kredi borç ve faizlerinin yeniden yapılandırılmasına geçileceği öğrenildi.
Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi; 31 Aralık 2010 tarihinden önce borçları ta kibe alınan kooperatif ortaklarına, borçların yeniden yapılandırılması için kooperatife başvuruda bulunmaları çağrısı yaptı.
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, kooperatif kefaleti ile bağlı bulunulan bankadan kredi alıp ta borcunu ödeyemeyen ortakların borçlarının yeniden yapılandırılması çalışmalarının başlatıldığını duyurdu.
Yürürlüğe giren torba yasa ile esnaf ve sanatkarların borçlarının yapılandırılması da zorunlu hale gelmişti şeklinde konuşan yetkililer, yapılan düzenlemeyle takibe alınan kredi borçlarının anapara tutarının üçte birinin peşin, kalanın da iki taksitte ödenebileceğini, peşin ödemeden sonraki iki ay içinde ortaklardan gecikme faizinin tahsil edilmeyeceğini anlattı.
Yeniden yapılandırmada uygulanacak yöntem: "Kredi borcunun yılsonuna kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, borcun kooperatif takibine intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar yıllık % 5 gecikme faizi uygulanacak ve bu şekilde tespit edilen toplam borç, yılsonuna kadar faizsiz olarak taksitlendirilecek. Kredi borcunun 24 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, borcun kooperatif takibine intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar yıllık % 12 gecikme faizi uygulanacak ve bu şekilde tespit edilen toplam borç 24 aya kadar faizsiz olarak taksitlendirilecek."
Yapılandırma taleplerinin ortaklardan yazılı olarak alınacağını, icralık olan ortaklardan icra nezdinde taahhüt alınmak kaydıyla yapılandırma talepleri kabul edilebileceğini ve icra takibinin de durdurulacağını kaydeden yetkililer, taksitlendirme yapılan ortakların iki taksiti üst üste ödemedikleri takdirde taksitlendirmenin iptal edileceğini hatırlattı.
Esnafların beklentisi olan yeniden yapılandırma uygulamasının icra takip oranlarının azalması ve kooperatifin alacaklarının tahsil edilmesi için iyi olduğunu ifade eden kooperatif borçlusu esnaf ve sanatkarlar, yeniden yapılandırma için son tarihin 15 Nisan 2011 olduğunu açıkladı.
Kredi borcu 31.12.2010 (bu tarih dahil) tarihinden önce kooperatif takibine intikal eden ortakların 15 Nisan 2011 tarihine kadar başvurmaları kaydıyla TESKOMB tarafından kamuoyuna aktarılan bilgi ise şöyle:
1- Takibe intikal eden kredi borcu anapara tutarının 1/3 ünü (üçte bir) peşin, kalanını iki taksitte ödeyecek (peşin ödemeden sonraki iki ay içerisinde) ortaklardan gecikme faizi tahsil edilmeyecektir.
2- Kredi borcunun yıl sonuna kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, borcun kooperatif takibine intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar yıllık %5 gecikme faizi uygulanacak ve bu şekilde tespit edilen toplam borç yıl sonuna kadar faizsiz olarak taksitlendirilecektir.
3- Kredi borcunun 24 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, borcun kooperatif takibine intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar yıllık %12 gecikme faizi uygulanacak ve bu şekilde tespit edilen toplam borç 24 aya kadar faizsiz olarak taksitlendirilecektir. Yapılandırma talebi ortaklardan yazılı olarak alınacaktır. İcra takibinde bulunan ortaklardan icra nezdinde taahhüt alınmak kaydıyla yapılandırma talepleri kabul edilebilecek ve icra takibi durdurulacaktır. Taksitlendirme yapılan ortaklar iki taksiti üst üste ödemedikleri takdirde  taksitlendirme  iptal edilecektir. Rehinli veya haczedilen gayrimenkullerde satış istenmiş veya bu aşamaya gelinmiş ise borcun anaparasının 1/3`ü peşin alınarak satış veya haciz işleminden vazgeçilecek, borcun kalan kısmı ise iki ay içerisinde tahsil edilecektir. Borca karşılık araçlarda yakalama gerçekleşmiş ise aracın değerine ve borcun tutarına göre anapara tutarının bir kısmının peşin ödenmesi şartıyla bu işlemden vazgeçilerek borç yapılandırılacaktır.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu