Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Ergili boğuluyor!

Ergili boğuluyor!

Tarlalara dökülen tavuk gübresi mahalleyi yaşanmaz duruma getirdi

Bandırma´nın eski köyü, yeni mahallesi Ergili, yıllardır çok önemli bir çevre sorununun pençesinde kıvranıyor.
Mahallenin hemen karşısında bulunan AB Gıda´ya ait yem ve yumurta tesisine ait tavukların sıvı gübrelerinin, Ergili Mahallesi´ndeki tarlalara dökülmesi, bu mahallede dayanılmaz bir koku ile karasinek istilasına yol açıyor.
TARLAMA GÜBRE DÖKER MİSİN?
Ancak olayın iki önemli noktası bulunuyor.
Mahalledeki birçok çiftçi, AB Gıda´nın yöneticilerine ismini yazdırarak, tarlalarına gübre dökülmesini istiyor. Bu tesis ise elindeki gübreden kurtulmak için gübreleri, bu tarlalara ücretsiz döktüğü gibi makineleri ile de toprağa kavuşturuyor.
Ama bu işlem, 105 hane, 435 nüfusun yaşadığı mahalleyi yaşanmaz duruma getirdi. Mahallede oturan birçok kişi, ?Hem koku, hem de sinekten, bırakın dışarıda yemek yemeyi, evlerimizin pencerelerini bile açamıyoruz. Ekmeklerimizin, yemeklerimizin içi bir anda sinekle doluyor. Artık bu pislikten kurtulmak istiyoruz. Elbette ki, tarlalarına bu gübrenin dökülmesini isteyenler hatalı ama fabrika, bu isteğe uymamalı. Yoksa sağlığımızdan olacağız? dediler. Vatandaşlardan bazıları, ?Kavun-karpuz yemeye kalksak, bir anda bunların içi karasinek doluyor. Hatta, ağzımıza götürdüğümüz yemeğin kaşığı bile bir anda karasineklerle kaplanıyor. Hele hele lodos estiğinde koku ve sinek daha da artıyor. Poyraz estiğinde ise bölgedeki Yeniköy Mahallesi çok etkileniyor? diye konuştular.
DR. PANÇ, İNCELEMELERDE BULUNDU
Bu arada, Bandırma Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, beş kişiden oluşan Çevre ve Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Selim Panç, Bandırma´ya bağlı Ergili Mahallesi´ne giderek, vatandaşlar, muhtar ve AB Gıda temsilcisiyle görüştü.
Vatandaşlarla sohbet eden Panç, bu kokunun, astım, bronşit, kalp hastalıkları ve hatta kansere bile yol açabileceğine, karasineklerin ise önemli hastalıkların mikroplarını yayabileceğine dikkat çekerken, ?Burada sizler yaşıyorsunuz. Öncelikle sorunlarınıza kendiniz sahip çıkmalısınız. Kaldı ki, tarlalarınıza bilinçsiz ve ölçüsüz dökülen bu sıvı tavuk gübresinin, tarlaya yararı da tartışmalı? dedi.
Fabrikanın yetkililerinden biriyle de görüşen Panç, ?Vatandaş istiyor diye tarlalara gübre dökmemelisiniz. Burada önemli çevre ve sağlık sorununa yol açıyorsunuz. Bundan vazgeçmezseniz, sizin de yasal yönlerden başınız derde girer? diye uyarıda bulundu.
Söz konusu fabrikanın, daha önceden, buradaki tarlalara gübre dökülmesi konusunda mahalle muhtarlığı ile yapılan izin protokolü de bulunduğu öğrenildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Selim Panç, mahalle muhtarı Ferhat Güldaş ile de görüşerek, bu çevre ve sağlık sorununun ortadan kaldırılması için girişimlerde bulunulmasını, gübrelerin, tarlalara dökülmesine son verilmesini istedi.
Bu arada, mahallede bir imza kampanyası düzenlenerek, tarlalara gübre dökülmesine karşı çıkılması kararlaştırılırken, Dr. Selim Panç, konuyu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin gündemine taşıyacağını belirtti.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Ergili boğuluyor
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli