Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Erdek`te fotoğrafta bir marka "Foto Moda"

Erdek`te fotoğrafta  bir marka

Söyleşi: Önder BALIKÇI "Foto Moda", 1960 yılından beri Erdek`e hizmet veren çok önemli bir kuruluş ve bir marka. 1941 yılında Gönen`de doğan Nail Turhan, 50 yaşında yaşamını yitirdiği 1991 yılına dek kurduğu "Foto Moda"nın başında bulundu.

Söyleşi: Önder BALIKÇI
"Foto Moda", 1960 yılından beri Erdek`e hizmet veren çok önemli bir kuruluş ve bir marka. 1941 yılında Gönen`de doğan Nail Turhan, 50 yaşında yaşamını yitirdiği 1991 yılına dek kurduğu "Foto Moda"nın başında bulundu. Daha sonra "Foto Moda"yı devralan 1959 Gönen doğumlu Mehmet Kalaycı ve 1968 Erdek doğumlu ortağı ve kayınçosu Ahmet Demir, bugünlere getirdiler. "Foto Moda"nın sahiplerinden Mehmet Kalaycı ile Erdek`teki eski fotoğrafçılık günleri ve günümüz fotoğrafçılığını konuştuk.
X X X
* Önce Nail Turhan`dan söz edelim, isterseniz?
- Nail ustam, öncelikle çok iyi bir insandı. Mesleği de çok iyi bilirdi. Ondan çok şey öğrendik. Sanatçı dostuydu, aynı zamanda. Başta Zeki Müren, Türkan Şoray, Avni Anıl olmak üzere Erdek`e gelen tüm sanatçılarla fotoğrafları vardır, Nail Turhan`ın. Aynı zamanda uzun yıllar Hürriyet, Milliyet gibi önemli gazetelerin Erdek muhabirliğini yapmıştı. Nail ustamı rahmet ve özlemle anıyorum.
* Gelelim, eski yılların fotoğrafçılığına.
- Eski dönemlerin fotoğrafçılığında daha çok sanat ve yoğun emek vardı. Çektiğimiz siyah-beyaz bir fotoğrafı güzelleştirmek için en az bir saat rötüş yapardık. Gölge düşürerek, fotoğrafı daha etkili duruma getirme uğraşı verirdik.
* Tabii ki, karanlık odalardan da söz etmemiz gerekir, değil mi?
- Elbette. Filmin yıkanması bu karanlık odalarda gerçekleşirdi. Film, ışık aldı mı, yanardı. Emekleriniz de onunla birlikte. Tabii, bunu bir de müşteriye anlatmanın sıkıntısı... Baskılar ise kırmızı ışıkta yapılırdı. Film ve kart banyolarını da yine kendimiz hazırlardık. Günümüz dijital tekniğinde artık fotoşop ile her şey halloluyor.
* Eski yıllarda çalışma alanlarınız geniş miydi?
- Çok zengin bir çalışma alanımız vardı. Yaz aylarında kamplardaki eğlencelere fotoğraf çekmek için davet edilirdik. Bilhassa PTT ve MKE kamplarının dönem değişikliği balolarında çok iş yapardık. Yine Orman Kampı`nın seminerlerine fotoğraf çekimi için çağrılırdık. Tabii ki, 1970`li yıllardan söz ediyorum. Bu arada, `şip-şak` dediğimiz, yaz aylarında, sahillerde çektiğimiz fotoğrafçılığı, düğünler ve evlere doğum günleri için giderek çektiğimiz fotoğrafları da unutmamak gerekir.
* Artık, dijitale gelelim mi?
- Biz, dijital teknolojiye 2000 yılında geçtik. Tabii ki, rahatlık oldu. Eski yıllarda müşterilerimiz, çektiğimiz fotoğrafların küçük numunelerinden sipariş verirlerdi. Artık bu iş, bilgisayarlardan görülüp beğenilerek yapılıyor.
* Eski kazançlar kaldı mı?
- Nerede? O eski kazançlar bitti. Şimdi bir düğün oluyor, herkesin elinde dijital fotoğraf makinesi. Eski yıllarda, düğünlerde yalnız biz fotoğraf çekerdik.
* O yıllardaki havanız da pek kalmadı, herhalde?
- Kalmadı, tabii. O yıllarda biz tektik. Şimdi elinde makine olan herkes fotoğrafçı. Tabii ki, bu durumda fotoğrafın kalitesinin düştüğü de bir gerçek.



Fatma sevgi
17.08.2023 16:48:06
Erdekte en iyi fotoğrafçı NAİL TURHAN ABİ İDİ. (Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah). Herkes tarafından sevilen, saygı duyulan bir insandı. Çocukluğumuz, gençliğimiz onun ve Mehmet Abinin çektiği fotolarla anılarda kaldı. Hayırlı işler bereketli kazançlar dilerim.

  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı