Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Erdek´te zeytin savaşları kızıştı!

Erdek´te zeytin savaşları kızıştı!

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlık görevinden mahkeme kararı ile azledilen Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, hakkında yapılan tüm suçlamalara düzenlediği basın toplantısı ile cevap verdi.

Erdek Belediyesi´nde düzenlenen basın toplantısında, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanlık görevinden mahkeme kararının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından azledilmesi ve yerine eşi Özlem Sarı´nın atanması konularına açıklık getiren Başkan Sarı, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İlgen´in kendisi hakkında basına verdiği demeçlere de cevap verdi.
Mustafa İlgen ismini ben verdim
Kooperatif Başkanlığı´ndan azledilmesi ve bugün gelinen süreçle ilgili olarak olayların en başından irdelenmesi gerektiğini işaret eden Sarı ?2014 yılında yapılan yerel seçimleri kazanmamın ardından Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa bizzat gelerek beni makamımda ziyaret etti. Ziyaret esnasında 2013 yılında çıkan intibak kanunuyla 4 kişiden oluşan birlik yönetim kurulu üyelerinin sayısının 6´ya çıkarılması neticesinde Erdek´ten de bir kişinin yönetiminde olmasını istediğini söyledi. Bende 2012 yılında kooperatif seçimini kaybettiğim zamanda söylediğim Mustafa İlgen ismini Asa´ya tekrar ilettim. Hatta o gün Mustafa İlgen´i de telefonla arayarak kendisini de durumdan haberdar ettim. İlgen´de telefonda bana ?Başkan 2012´de de benim ismim gündeme gelmişti ama olmadı. Yine öyle olacak ise beni bu işlere hiç bulaştırma´ açıklamasında bulundu. Netice itibariyle 2014 yılında yapılan genel kurulda Mustafa İlgen birlik yönetim kuruluna girdi." dedi.
Yönetimsel bir zaaf var
Mustafa İlgen´in Marmarabirlik yönetim kurulu listesine alındığı kongrenin bir mali genel kurul olduğunu ve delegelerin 3/5´ü oranında alınan imzalar ile genel kurula seçim maddesinin eklendiğini hatırlatan Başkan Sarı, "2014 yılında yapılan genel kurul mali bir genel kuruldu. Ancak intibak nedeniyle delegelerin 3/5´inin imzası alınarak gündeme seçim eklendi. Yani normal sürelerini tamamlamadan Marmarabirlik´te görev yapan 4 yönetici azledilerek yerine 6 yeni yönetici seçildi. Bu genel kurulda seçilen yönetim kurulu doğal olarak ana sözleşme ve ilgili kanunlar gereği azledilen yönetimin süresini tamamlayarak 2015 yılında kooperatiflerin seçimleri sonrasında birliğinde olağan seçimli genel kurul yapması gerekirdi, ancak bu böyle olmadı ve bize göre de kanuni bir davranış değil. Yıllardır kooperatif seçimleri sonrasında yapılan birlik seçimlerinin yasal düzeni bozulmuş oldu. 28 Şubat 2015 tarihinde S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nde yapılan kongrede Mustafa İlgen´in bulunduğu liste seçimi kaybetmiş ve benim listem kazanmıştır. O tarihten bugüne kadar Mustafa İlgen seçilme yeterliliği bulunmamasına, birlik delegesi olmamasına rağmen görevine devam ettirilmiştir.

2015 yılında normal olağan seçimli genel kurul yapmamaları ardından ben birliği uyardım. Siz, 2018´e kadar görevimize devam edeceğiz derseniz bugün Mustafa İlgen´in düştüğü duruma diğer 6 kooperatifte düşebilir. Çünkü siz 2018´de kongre yapacağız diyorsunuz ama 2 kooperatif haricinde diğer 6 kooperatifin seçimli genel kurulları sizden bir yıl sonra yapılacak. 32.000 üreticinin bağlı bulunduğu böyle güzide bir birlikte böyle bir yönetim zaafının oluşması doğru değil. Gelin bu işi düzeltelim dedim. Hatta Mustafa İlgen´in devam etmesi için biz istifa edelim tekrar bir liste hazırlayalım Mustafa İlgen´de bizim listemizde seçilmiş olarak orada görevine devam etsin diye de bir öneride bulunduk. Sonuç itibariyle her iki önerime de sıcak bakmadılar ve 2018 yılına kadar devam etmek için direndiler.? diye konuştu.
Açılan davayı bana şantaj olarak kullandılar
Marmarabirlik´in 2015 yılında yapılan genel kurulunda bu konuları belirterek itiraz etmesine rağmen gündeme alınmadığını dile getiren Sarı, sonrasında yaşana süreçle ilgili şöyle konuştu: "Ben bu yönetimsel zaafları anlattıktan ve bir sonuç çıkmamasının ardından Nisan 2015 yılında yapılan genel kurulda itiraz ederek gündeme seçim maddesinin eklenmesini istedim. İtirazım kabul edilmedi. Bunun üzerine de Marmarabirliği bir kaç kişinin egosu yüzünden hukuki ve idari sorumluluktan kurtarmak için Bursa Ticaret Mahkemesi´ne dava açtık. Bunun üzerine de Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyeleri, genel kurullarda ortaklara dağıtılan mali bilgileri basına ve internet ortamında paylaştığımı bahane ederek ticari sırları açıkladığımı iddia ederek bağlı bulundukları 6 kooperatifin bölgelerinde bana karşı dava açtılar. Bu davaları benim açtığım davayı geri çektirmek için bana karşı şantaj olarak kullandılar. Açıkladığım hususların ticari sırlar olduğu iddiası kesinlikle asılsız olmasına karşın Erdek Asliye Ceza Mahkemesi temyiz imkanı olmayan askari bedelle 3.000.00 TL idari para cezası verdi. Bu konuda gerekirse Anayasa Mahkemesi, AHİM olmak üzere her türlü hukuki mücadelemi sürdüreceğim.? dedi.
Yalanlasınlar yarın istifa edeceğim
Sarı, Mustafa İlgen´in söylediklerini yalanlaması halinde yarın Erdek Belediye Başkanlığı´ndan istifa edeceğini söylerken "Ben açtığım davayı yüzde yüz kazanacağımı biliyorum. Zaten onlarda farkında 3 senedir seçimi yenilemeden orada görev yapıyorlar. Bunun için bana şantaj yaptılar. Ancak beni herkes tanır. Bende bu yola çıkarken kefenimi giyerek çıktım. Kesinlikle geri adım atmadım atmayacağımda. Mustafa İlgen beş vakit namaz kılıyor. Şimdi ellerini Kuran-ı Kerim´e koysunlar ve İlgen, bunların yalan olduğunu söylesin yarın istifa edeceğim.? şeklinde konuştu.
Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Benim seçimi kazandığım gün kongre salonunda bana seçimi kazanmam durumunda bir dakika durmam istifa ederim diyen zat, 28 Şubat 2015 tarihinden beri hukukun ve ahlaki etiğin gereğini yapmadan para tatlı geldiği için aylık 10.000 TL maaş alarak altında ki makam arabasıyla görevine devam etmesi, o koltuğu hala işgal etmesi etik midir? Hukuki midir? bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum."
Özlem sarı´yı atamak için anayasa değişikliği yapmadım
162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlık görevinin düşürülmesinin ardından Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı´nın yerine yönetim kurulu üyeliğine atanması konusuna da değinen Başkan Sarı "Yaşanan süreç sonunda benim başkanlığımın düşmesiyle birlikte arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık. Ben 1989 yılından beri siyasetin içerisindeyim. Buna inanın 1989 yılından beri aldığım hiç bir kararı ekibime danışmadan almadım. Bu konuda da ekibimizle toplandık. Nasıl bir yol haritası izleyelim diye düşündük. Toplantıda yedek üyeler de vardı ve bana kendilerinin bu şekilde yola devam etmek istemediklerini söyleyerek mevzuata uygun bir şekilde eşim Özlem Sarı´yı yönetime alacaklarını belirttiler. Yani alınan karar ortak aklın aldığı karardır. Ben anayasa değişikliği yaparak eşimi oraya aldırmadım. Mevzuatı bilen kişide Abdullah Şenol´dur. Bu konuyu ben gündeme getirmedim. Hatta ben Refi Taviloğlu ismini önerdim. Ancak arkadaşlar bana yapılan haksızlığı gördüklerini belirterek bu fikri gündeme getirdiler ve bende kabul ettim. Eşim mevzuata uygun bir şekilde yönetim kurulu üyeliğine getirilmiştir.? dedi.
Kooperatifi Zarar Ederek Bırakmadım
Son olarak Kooperatifi zarar ettirerek bıraktı iddialarına da cevap veren Başkan Sarı, "01.11.2015 - 31.10.2016 tarihleri arasında satış rakamlarımız 37.155.016.68 TL ve giderlerimiz ise 34.517.352.06 TL´dir. Toplam karımız ise 2.637.664.82 liraya ulaşmıştır. Mali yılsonu itibariyle 1.859.486 kilogram ürün stok olarak 2017 yılına devir olmuştur. Bunun ekonomik değeri de 13.000.000 TL civarındadır. 2016-2017 ürün kampanyası hepimizin bildiği gibi Kasım ve Şubat ayı arasında tamamlanmıştır. Bu dönem içinde 5.441.993 kilogram ürün 21.092.180.85 TL borçlanılarak ödeme yapıldı. Aynı zamanda kampanya döneminde ki personel giderleri de ilave edildiğinde her yıl olduğu gibi mali yılın ilk 4 ayında giderlerin yüksekliğinden zarar görünmesi gayet doğaldır. Bahse konu dönem içerisinde cari masrafların hasat dönemi nedeniyle yüksek olmasından dolayı 740.000 TL civarında gider fazlası olması gayet doğaldır.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber : Taygun Ertan



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli