Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Erdek´te tek veteriner kliniği

Erdek´te tek veteriner kliniği

Veteriner Günay Elik: ?Hayvanlar mal ve hediyelik eşya değildir?

Erdek ve yöresinin tek veteriner kliniği olan ?Arteka Veteriner Kliniği?nin sahibi Günay Elik, ?Hayvan, mal ve hediyelik eşya değildir. Bakmayacağınız, sorumluluğunu üstlenmeyeceğiniz hayvanları evinize almayınız? dedi.
1983 yılında, Tokat´ın Niksar ilçesinde doğan, Van 100. Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi´nden 2006 yılında mezun olan Elik, şunları söyledi:
?5 yıldır hizmet verdiğim Erdek´teki kliniğimizde, sahipli hayvanlara, koruyuculuk anlamında aşı ve parazit uygulamaları, kısırlaştırma, ortopedi operasyonları yapıyorum. Hayvanların kırık, çıkık ameliyatlarını gerçekleştiriyorum. Hatta, Osman Mırız´a ait hayvanat bahçesindeki egzotik, yırtıcı hayvanların, ayıların, aslanların ortopedik operasyonlarını yapıyorum. Ayrıca, yumuşak doku operasyonlarını da gerçekleştirdiğini belirten Elik, Erdek´e en yakın diğer veteriner kliniklerinin ise Bursa, İstanbul ve Ankara´da olduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:
?Erdek´teki tek veteriner kliniği olarak ayırt etmeksizin her çeşit hayvana müdahale ediyorum. Ortopedik ameliyatlar, bilhassa kırık ameliyatları çok zor oluyor. İşime büyük yatırım yapıyorum. Ameliyathane, laboratuvar, kedi kafesleri için yalnız bu yıl yaptığım yatırım 180 bin lirayı buldu.?
HAYVAN PANSİYONU
Eşi Fatma Elik ile birlikte çalıştıkları kliniklerinin aynı zamanda hayvan pansiyonu olarak da hizmet verdiğine işaret eden veteriner Günay Elik, ?Kliniğimizde, 10 köpeğin barınmasına elverişli bir pansiyonumuzun yanı sıra her biri 6 metre küpten oluşan kafesler de bulunuyor. İsteyen vatandaşlar, geçici süreler için hayvanlarını bize bırakabiliyorlar? diye konuştu.
ERDEK´TE HAYVAN BESLEME KÜLTÜRÜ ZAYIF
Erdek´te, köklü bir hayvan besleme kültürünün bulunmadığına, bu kültürün yeni yeni geliştiğini vurgulayan Elik, şöyle konuştu:
?Erdek´te, hâlen kendi araçlarıyla çarptıkları hayvanları kliniğimizin kapısına bırakıp giden ve işi bizim vicdanımıza bırakan kişiler var. Yine de ilçemizde, hayvan besleme kültürü yavaş yavaş gelişiyor. Vatandaşlar, hayvanların bakım ve beslenmeleri konusunda bize gelerek bilgi alıyorlar. Bu arada, Erdek´e, yaz döneminde gelirken, yanlarında çocuklarına armağan olarak aldıkları yavru hayvanları, ilçemizden dönüşlerinde burada bırakıp gidenler var. Oysa hayvanlar, hediyelik eşya değildirler. Onları sokağa atmak büyük sorumsuzluktur.?
HAYVAN HAKLARI YASASINA UYULMUYOR
Türkiye´de, ?Hayvan Hakları Yasası?nın yürürlükte bulunduğuna dikkati çeken Elik, şunları söyledi:
?Ancak ne yazık ki bu yasaya uyulmuyor. Yasa uygulansa, bugünkü birçok sorun yaşanmaz. Bu nedenle yasalarımızda, resmi makamlarda hayvana hâlâ ?mal´ gözüyle bakılıyor. Oysa yasaya uymayanlara mutlaka ciddi yaptırımlar, cezalar uygulanmalı. Örneğin, ilçemizdeki tasmalı bir köpeğin, belediyede mutlaka bir kaydı bulunmalı. Eğer bir köpek, sahibi tarafından sokağa atıldıysa ve belediye, bu hayvanı barınağa almak zorunda kaldıysa, köpeğin sahibi, bu hayvan için barınakta harcanan paranın karşılığı para cezasına çarptırılmalı. Aslında, Hayvan Hakları Yasası´na göre, sahipsiz köpeklere çip takma zorunluğu var ama uyan nerede??
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler:
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli