Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Erdek´te ?Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın? projesi tanıtıldı

Erdek´te ?Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın? projesi tanıtıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı başlatılan kampanya kapsamında ilçemizde de "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla etkinlik düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı tarafından trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı başlatılan kampanya kapsamında ilçemizde de "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte, trafikte önceliğin yayalara verilmesi projesi ile ilgili uygulama yapılarak broşür dağıtıldı.
18 Eylül Ortaokulu bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe, Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Çatak, İlçe Jandarma Komutanı Volkan Kocatürk, Sahil Güvenlik Komutanı Bekir Kalyoncu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erbil Camgöz, resmi daire amirleri ve okul müdürleri ile Erdek Engelliler Derneği temsilcileri katıldı.
Etkinlikte konuşan Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık "İçişleri Bakanlığı´nın başlatmış olduğu ?Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın? projesinin tanıtımını ilçemizde gerçekleştirdik. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu´nun 74. maddesinde 26 Ekim 2018 yapılan değişiklikle sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar hükmü getirilmiştir. 

Bu düzenleme ile artık araç sürücüleri, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş çıkışlarında, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken YAVAŞLAMAK, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan YAYALARA DURARAK ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar. Trafik kazalarında her yıl yaklaşık 1.700 yayayı kaybettiğimiz düşünüldüğünde mevzuatta getirilen bu yeni düzenlemenin geniş kitlelere duyurulması, bu konuya ilişkin farkındalığın arttırılarak tüm sürücülere bu davranışın kazandırılması çok önemli bir hale gelmektedir.
Bu amaçla İçişleri Bakanlığı tarafından ?Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın? sloganıyla 2019 yılı ?Yaya Öncelikli Trafik? yılı ilan edilmiş ve ülke genelinde farkındalık faaliyetleri yapılması için yıl boyu devam edecek bir kampanya yapılması kararlaştırılmıştır.? diye konuştu.
Konuşmanın ardından Kaymakam Ekrem Çalık ve protokol üyeleri, öğrencilerle birlikte yay geçidinin kullanımı uygulaması yapıldı.
Trafik ekipleri tarafından sürücülere yaya ve okul geçitleriyle kavşaklarda yolun karşısına geçen yayaların önceliğinin olduğu bilgisi ile birlikte yürürlüğe giren yasaya uymayan sürücülere idari para cezası uygulanacağı hatırlatılarak bilgilendirme broşürleri dağıtılarak buradaki program sona erdi.
Diğer yandan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından da, Erdek Limanı girişinde bulunan ışıklı tabelada konu işlenerek görsel sunum yapıldı.
Haber : Tuncay Ertan



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli