Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Erdek´te Muhtarlar Günü Kutlandı

Erdek´te Muhtarlar Günü Kutlandı

Yılın muhtarı Recep Kara oldu

19 Ekim 2016 Muhtarlar Günü dolayısıyla İlçemiz Cumhuriyet Meydanı´nda Atatürk Büstüne sunulan çelenk programına Erdek merkez ve kırsal mahalle muhtarları, ilçemiz siyasi partilerin temsilcileri, Erdek Belediye Meclis üyeleri ile Erdek Emniyet Müdürü Mehmet Çatak katıldı.
Çelenk sunumundan sonra İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden 19 Ekim Muhtarlar Günü Kutlama Programı, Erdek Merkez Sahil Mahallesi Muhtarı Semra Baycan´ın konuşmasıyla devam etti.
Muhtarların vatandaşlara en yakın birimler olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Semra Baycan, Muhtarlar Günü´nün 2015 yılında 19 Ekim tarihi solarak kabul edildiğini hatırlattı.
Yerel yönetimleri, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşaması olduğunun altını çizen Baycan ?Muhtarlara mevcut 81 değişik kanunda, toplam 332 madde de görev verilmektedir. Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiç yetkisi olmaması düşündürücüdür. Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü diyebiliriz. Ancak hizmet edebilirlik alanı her geçen gün daraltılıyor. Bugün bakıldığında 93 yılık köy kanunu ve 73 yıllık mahalle kanunu ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan bir muhtarlık müessesi görüyoruz. 

Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Muhtarlığın 188 yıllık Merkezi/Yerel idareyi temsil eden kurumlar arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedendir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, ?siyasal´ değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel/yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Bu duygu ve düşüncelerle bu müessesede görev yapmış arkadaşlarımızı, ayrıca bugün aramızda olmayan, bu müesseseye hizmet etmiş ebediyete göç eden muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum. Tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor başarılarının devamını diliyorum.? diye konuştu.
Baycan´ın konuşması sona erdikten sonra, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle muhtarların Mehmetçiklerimize asker selamı göndermesiyle tören sona erdi.
Muhtarlar, daha sonra Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık ve Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı´yı makamlarında ziyaret etti.
Kaymakam Çalık, 6 dönemdir üst üste muhtarlık görevini yürüten ve yılın muhtarı seçilen Erdek Merkez Halitpaşa Mahallesi Muhtarı Recep Kara´ya plaket takdim etti.
Haber : Tuncay Ertan



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli