Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Erdek´te girişimcilere "IPARD 2? anlatıldı

Erdek´te girişimcilere

Erdek´te Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu´nun (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörleri tarafından IPARD 2 programı kapsamında verilecek hibe kredi ve desteklerle ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Erdek´te Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu´nun (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörleri tarafından IPARD 2 programı kapsamında verilecek hibe kredi ve desteklerle ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Erdek Ticaret Odası organizasyonunda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen seminerde, oda üyelerine ve girişimcilere IPARD 2 programının tanıtımıyla ilgili seminer verildi.
İki oturumda gerçekleşen tanıtım semineri Erdek Öğretmenevi Toplantı Salonunda yapıldı.
Sabah saat 10:30´da başlayan ilk oturumda Erdek Ticaret Odası üyelerine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu´nun (TKDK) IPARD 2 programı kapsamında AB Fonuyla ortak olarak verdiği hibe destekleriyle ilgili bilgiler yüzeysel olarak anlatılırken, turizm sektörü üzerinde duruldu.
TKDK Balıkesir İl Koordinatörlüğü görevlilerinden Filiz Polat Aydoğdu ve Yılmaz Açıkyer tarafından hazırlanan sunumla turizmci katılımcılara IPARD2 programı kapsamında hibe destekleri hakkında bilgi verilirken, Marmara İlçesinin Avşa Mahallesinde TKDK´ya başvuru yaparak bu desteklerden yararlanarak otel inşaa eden turizmci Recep Samatyalı´da yaşadığı tecrübeleri katılımcılarla paylaştı. 

Seminerin ikinci oturumunda ise IPARD 2 programının tüm sektörlere sağladığı hibe destekleri üzerinde duruldu.
TKDK Balıkesir İl Koordinatörlüğü uzmanı Filiz Polat Aydoğdu yaptığı konuşmada, IPART 2 kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yatırımlarına alt sınırı 15 bin, üst sınırı 1 milyon Avro destek verildiğini açıkladı.
Bu desteğin % 50-65 arasında olduğunu söyleyen Polat, ?Süt hayvancılığı işletmeleri kuracaklar için desteğimiz % 60-70 arasında. Et üreticileri için desteğimizin alt sınırı 20 bin, üst sınırı 1 milyon Avro, broiler tavukçuluk için alt sınır 15 bin, üst sınır ise 500 bin Avro olup destek oranı % 65-70 arasında bulunuyor. Süt işleme işletmelerine alt limit olarak 50 bin, üst limit olarak 3 milyon Avro veriyoruz. Meyve ve sebze işleme tesisleri yatırımı yapacaklar için kredimizin alt sınırı 50 bin, üst sınırı 1 milyon 250 bin Avro´dur. Arıcılık, süs bitkileri yetiştiriciliği ve tıbbi ve aromatik bitkiler üreticiliğine yönelmek isteyenlere kredilerimiz var. Tıbbi ve aromatik bitki üreticiliği için desteğimizin alt sınırı 5 bin, üst sınırı ise 250 bin Avro´dur. Yerel ürünler ve el sanatları için desteklerimiz bulunuyor. Ayrıca, kırsal bölgelerde turizm tesisleri kurmak isteyenler için 15 bin alt, 500 bin üst sınır olmak üzere % 65 desteğimiz var. Yine su ürünleri tesisleri ve yenilenebilir enerji kaynakları için destek veriyoruz. Önümüzdeki dönemde güneş tarlaları ve rüzgar çiftlikleri yapımı için destek vereceğiz.? dedi.
İl Koordinatörü Yılmaz Açıkyer ise TKDK´nın AB Fonundan 2015 yılında aldığı toplam hibeler hakkında bilgi verirken, "Bize bugüne kadar 312 proje sunularak başvuru yapıldı. Bu projelerden 177 tanesi kabul edilerek sözleşme imzalandı. Bunlardan 151 projeye ödemeleri yapıldı. Başvurusu kabul edilen projelere toplamda 78.930,502 lira hibe vereceğiz. Bu meblağında 48.456,483 lirasını ödedik." diye konuştu.
Haber : Taygun Ertan



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli