Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdek´te bir sanat aşığı Zekiye Kuldaş

Erdek´te bir sanat aşığı Zekiye Kuldaş

Türk Sanat Müziği´ne yıllardır korist, solist, sunucu, güfte yazarı ve bestekâr olarak hizmet veren Zekiye Kuldaş, Erdek´e yerleşti.

Türk Sanat Müziği´ne yıllardır korist, solist, sunucu, güfte yazarı ve bestekâr olarak hizmet veren Zekiye Kuldaş, Erdek´e yerleşti. 1949 yılında, İstanbul´un Fatih ilçesinde doğan, bir buçuk yıldır Erdek´te yaşayan Kuldaş, 30 yıla yakın süredir emek verdiği Türk Sanat Müziği´nde değerli hocalardan ders aldığını vurgularken, şunları söyledi:
?Radyo sanatçısı Hayri Pekşen ve Bülent Oral, bestekâr Âmir Ateş, Zeynettin Maraş ve Turhan Taşan´dan dersler aldım. Uzun yıllar korist, solist, sunuculuk, güfte yazarlığı ve bestekârlık yaptım. Çeşitli hocalardan solfej, nazariyat, nota, şan ve repertuvar dersleri aldım. Bestelerimi piyanoyla yapıyor, notalarımı kendim yazıyorum. Ayrıca notist sıfatım da bulunuyor.?
60 dolayında bestesinden ikisinin, TRT repertuvarında bulunduğunu vurgulayan Zekiye Kuldaş, besteleri arasında marşlar, ilahiler, tangolar ve Azeri formatlarının da yer aldığını belirtirken, şöyle konuştu:
?TRT repertuvarında, Kürdili Hicazkâr makamı, ?Düyek´ usulünde ?Her Çiçekten Bal Alan Sabah Yıldızı´ ve ?Şeddaraban´ makamında ?Erguvan´ isimli iki bestem bulunuyor. Bu bestelerimin ikisinin söz yazarı da Şileli şair Atılay Erge´dir. Bu bestelerimden ?Her Çiçekten Bal Alan Sabah Yıldızı´, ?TRTNAME´ programında solist Necmettin Yıldırım tarafından seslendirildi. ?Erguvan´ isimli yapıtım ise TRT´nin kayıtlarında yer alıyor. 30 yıla yakın sürelik sanat yaşamım sırasında, 200´e yakın konserde yer alıp 150´ye yakın solo şarkı seslendirdim.?
Önceki yıllarda tatil için gelerek çok beğendiği Erdek´e, emekliliğinin ardından yerleşen Kuldaş, Erdek´teki sanatsal suskunluğa üzüldüğünü belirtirken, şu değerlendirmede bulundu:
?Erdek, çok şirin bir ilçe. Ancak kültür ve sanat açısından en küçük bir hareketlilik görülmüyor. Buna gerçekten üzülüyorum. Bu konuda bana görev düşerse elimden gelen katkıyı hiç karşılıksız yerine getirmeye hazırım. Yalnız Erdek değil, yöremizde gerçekleşen her çeşit etkinlikte de izleyici olarak hazır bulunmaya çalışıyorum.?
Geçtiğimiz günlerde, Bandırma Belediyesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında ?Şiirin Vuslatı-3? isimli şiir dinletisine katılan Zekiye Kuldaş, sözlerini yazıp bestesini yaparak seslendirdiği, ?Sevdiğim Bandırmalı? isimli yapıtıyla da alkış aldı.
?Sevdiğim Bandırmalı? isimli güfteyi aşağıda sunuyoruz:

?Sevdiğim Bandırmalı
Yanakları gül alı
Pek narin, hem de nazlı
O da bana sevdalı

Bandırma´da gezerken
Biz göz göze gülerken
Ayırdılar ikimizi
Çılgın gibi severken

Doğum yeri Bandırma
Gitti artık aldırma
Döner mi sanıyorsun
Sen kendini kandırma

Sevdiğim Bandırma´da
Yüreğim her gün onda
Bir tatlı rüya imiş
Gözlerim kaldı yolda

Bandırma´nın martıları
Çığlıkları ağlamalı
Sahil, deniz, dalgalar
İçimde o hatıralar?



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli