Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Erdek´te açıklama yaptı

Erdek´te açıklama yaptı

Bandırma´nın eski belediye başkanı Durgut Ergin: ?Büyükşehir, Balıkesir´de de Türkiye´de de yanlıştır?

1994-1999 yılları arasında, Doğruyol Partisi´nden (DYP) Bandırma Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Durgut Ergin, Erdek´te yaptığı açıklamada, döneminde yaşadığı bazı olaylarla ilgili olarak içini döktü.
Belediye Başkanlığı döneminde istifa etmeyerek, Bandırma´nın il olmasını engellediği öne sürülen Ergin, konuya bir kez daha açıklık getirdi.
Belediye başkanlığını yürüttüğü o dönemde istifa etmesi durumunda Bandırma´da seçimlerin yenilenerek, hükümet tarafından Bandırma´nın il yapılacağı iddialarının safsatadan öteye geçmediğini vurgulayan Ergin, şunları söyledi: 

?Hiçbir zaman koltuğa yapışmadım. İstifa edersem, Bandırma´nın seçime gidip gitmeyeceğini, böylece de ilçemizin il yapılma ihtimalinin bulunup bulunmadığını mensubu olduğum Doğruyol Partisi´nin seçim işlerinden sorumlu milletvekili olup AKP saflarında yer alan arkadaşıma sordum. Bunun mümkün olmadığını belirterek, ?Eğer sen istifa edersen, belediye başkanlığında kalan süre için belediye meclisinde oylama yapılır, bir üye belediye başkanı olur. Seçim, ancak ölen bir belediye başkanı için yenilenir. Yani hükümet olarak tehdit veya şantaj sonucu seçime gidilmemesi için bu kararı aldık´ dedi. Nitekim, daha sonraki dönemde belediye başkanı olan Cemal Öztaylan´ın milletvekili olması için istifa etmesinin ardından böyle oldu ve kalan 1,5 yıllık süre için belediye meclisinde seçim yapılarak Recep Eraydın başkanlık koltuğuna oturdu.?
BEN İSTİFA DİLEKÇEMİ VERDİM AMA?
O dönemde Bandırma´yı seçime götürmenin tek yolunun, belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin, yedekler dahil tümünün istifa etmesi olduğuna işaret eden Ergin, şöyle konuştu:
?Bunu tüm partilere ilettik. Ben ve mensubu bulunduğum DYP´li üyelerin hepsinin istifa dilekçelerini alarak kasaya kilitledim. Ancak mecliste grubu bulunan diğer partilerin üyelerinin sadece % 15´inin istifası geldi. Bir de şu iddia var. Aynı yıl, hükümetin Yalova ve Osmaniye´yi il yaptığı söyleniyor. Aynı yıl değildi. Onlar daha önce il yapılmışlardı. Kısacası, Bandırma´nın il olmamasından beni sorumlu tutanlar ayıp ediyor.?
SU KONUSU
Bandırma´ya Gönen Barajı gövdesi yerine regülatörden su gelmesi konusunda da bazı kişilerin kendisini suçlamalarının yersizliğine de değinen Ergin, şunları söyledi:
?O dönemde, Gönen Barajı Hidroelektrik Santrali´nin ürettiği elektriğin Bandırma´ya ücretsiz verilmesi durumunda, baraj regülatöründen su alabileceğimizi bu şarta dayanarak ilettik. Böylece elektrik için su parası ödemeyecektik. Su parası da vatandaşa ucuza gelecekti. Yani bu konuda şart öne sürmüştük. Benden sonra belediye başkanı olan Dr. Halil Ünlü, bu şartı hiç dikkate almadan, Gönen Barajı gövdesinden suyu getirtti. Bir de anlamadığım nokta şudur. Bu projenin toplam bedeli 32 milyon dolardı. Ancak Halil Ünlü döneminde toplam 50 milyon dolara mal oldu. Proje dışında 5 kilometrelik bir isale hattı yapıldığı öne sürüldü.?
CUMHUR ERSÜMER OLAYI
O dönemde, baraj gövdesinden su alamamalarında, ANAP Çanakkale milletvekili Cumhur Ersümer´in de etkisi olduğunun altını çizen Ergin, şu değerlendirmede bulundu:
?Baraj gövdesinden su alınması için barajın 500 metrelik bir koruma bandı gerekli. Baraj sınırında Çanakkale´ye bağlı 5-6 köy var. Tarımla uğraşan bu köyler, Ersümer´e, ?Buna engel olmazsan sana oy vermeyiz´ diye baskı yapınca baraj gövdesinden su gelmedi. Oysa DSP´li Halil Ünlü döneminde Bandırma´dan Balıkesir milletvekili olan DSP´li Dr. Güven Karahan, aynı zamanda Sağlık Bakanıydı. Başbakan ise Bülent Ecevit´ti. Ancak belediye başkanı Ünlü ile milletvekili Karahan hiç anlaşamadı ve hep kavga etti. ?
BÜYÜKŞEHİR YASASI YANLIŞ
Büyükşehir yasasının yanlış olduğunu belirten Bandırma´nın eski belediye başkanı Durgut Ergin, şöyle konuştu:
?Büyükşehir yasasıyla birlikte ilçeler, yerelden yönetim şansını kaybetmişlerdir. Balıkesir gibi çok geniş bir coğrafyaya Büyükşehir´in hizmet götürme imkanı yoktur. Büyükşehir, çok başlılık yaratmıştır. Yönetimlerde çok başlılık olmaz. Bandırma´ya baktığımda, hem Büyükşehir´in, hem de Bandırma Belediyesi´nin zabıtalarını görüyorum. Böyle iş olmaz. Otorite tek olmalı ki hizmet daha rahat gelsin. Bu da ancak yerelden yönetimle gerçekleşir. Bu yasadan mutlaka vazgeçilmelidir.?
HAKSIZLIKLARA RAĞMEN MÜSTERİHİM
Kendisine görev süresi içinde çeşitli haksızlıklar yapıldığını belirten Ergin, şu değerlendirmede bulundu:
?Belediye başkanlığına 3 kez talip oldum. Görevimi büyük bir Bandırma sevgisi ve sorumluluk duygusu içinde görev yaptım. Son derece müsterihim ve huzur içindeyim. Öyle ki, 5 yıllık bu görev sürem içinde bana ait Ergin İnşaat firmasının bile işlerini askıya aldım.?
GÜÇBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Ergin, Güney Marmara Bölgesi´ndeki Bandırma, Erdek ve Manyas belediyelerinin, ilçelerinin çıkarları doğrultusunda güç birliği yapmalarının önemini de vurguladı. Durgut Ergin, ?Bu belediyeleri dayanışma içinde olmaları gerekir? diye konuştu. Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Erdek açıklama yaptı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli