Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Erdekli zeytincinin isteği gerçekleşiyor

Erdekli zeytincinin isteği gerçekleşiyor

Erdekli zeytin üreticileri, zeytin sineğine karşı uçakla mücadele yapılmasını istemediği halde, Balıkesir körfez bölgesindeki zeytin üreticileri ise ilaçlamanın ısrarla havadan yapılmasını istiyor.

Erdek`li zeytin üreticileri, zeytin sineğine karşı uçakla mücadele yapılmasını istemediği halde, Balıkesir körfez bölgesindeki zeytin üreticileri ise ilaçlamanın ısrarla havadan yapılmasını istiyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın, zeytin sineğine karşı havadan ilaçlamayı kaldırmak istemesi Burhaniye`de gündeme geldi.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin son mali kongresinde, üreticiler tarafından dile getirilen, zeytin sineğine karşı uçakla ilaçlama yapılmaması önerisine karşılık, körfez bölgesindeki üreticiler ise tam aksine havadan ilaçlamanın yapılmasından yana.
Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Zirai Mücadele Daire Başkanı Mehmet Ali Şahin`in başkanlığında Burhaniye Ticaret Odasında yapılan toplantı da sert tartışmalar yaşanırken, körfez bölgesindeki üreticiler uçakla ilaçlamanın devam etmesini istedi. Tarım Bakanlığı`nın yurt genelinde hububatta ve çeltik de yasakladığı uçakla ilaçlamayı zeytine de getirmek istemesi körfez bölgesindeki zeytin üreticilerini üzdü. Uçakla ilaçlamanın çevre için çok zararlı olduğunu belirten Zirai Mücadele Daire Başkanı Mehmet Ali Şahin, Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı Kaymakam Ali Uslanmaz`a çok teşekkür ediyorum. Bitti ve battı denen birliği ayağa kaldırdı. Uçakla ilaçlama hububatta ve çeltik de 2006 yılında kaldırılan ilaçlamayı, zeytinde de uçakla ilaçlamayı kaldırmamız lazım. Bunun için sizlerin fikirlerinizi almaya geldim. Bu konuda herkes fikrini söylesin. Uçakla ilaçlamanın çevreye büyük zararı var. 2006 yılında da zeytin hariç uçakla ilaçlama tamamen bitti. Tarım ilaçları insan sağlığına zararlı. Uçakla yapılınca çok daha zararlı olmaktadır. Bunun için zeytinde ilaçlama yer aletleriyle yapılmalı. Bu bölgede de uçakla ilaçlamaya son vermenin zamanı geldi" dedi.
Kaymakam Ali Uslanmaz da körfez de zeytin sineği zararlısına karşı ilaçlama yapılmadığı zaman 125 milyon liralık zararın söz konusunu olduğunu söyledi.
Bu güne kadar ilaçlamanın tamamen bakanlığın kontrolünde yapıldığını belirten Uslanmaz, "Körfezde zeytin 265 bin insanın geçimini sağlamaktadır. 2 yıl önce başkan seçildiğimizde, birlik maaşları ve kirasını ödeyemez durumdaydı. Birliğin 700 bin lira borcu vardı. Biz bu borcu ödedik ve geçtiğimiz yıl da ilaçlamayı yaptık. Şu anda kasamızda 500 bin lira paramız var. Bize destek olan belediye başkanlarına muhtarlara ve bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum" dedi.
Belediye Başkanı Fikret Akova`da konuşmasında, zeytinliklerde siyanürlü altın aranmasına izin vermek isteyenlerin ilaçlama konusundaki hassasiyetini anlamadıklarını söyledi. Başkan Akova "Bir taraftan ekolojiyi koruyalım diyoruz. Diğer taraftan da zeytinliklerde siyanürlü maden aramak isteniyor. Zeytin mücadele birli?i bizde ve Bandırma da var. Madem bu ilaçlama kaldırılmak isteniyor. Bunun için en az iki yıl geçiş süreci olmalı. Gönlümüz havadan ilaçlamadan yana" dedi.
Sert tartışmaların yaşandığı toplantı sırasında söz alan çiftçiler uçakla ilaçlamanın devam ettirilmesini istedi. Çiftçilerin fikirlerini aldıklarını belirten Zirai Mücadele Daire Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Ankara`ya gidince konuyu ilgili arkadaşlarımızla konuşacağız. Alacağımız kararı da en kısa zamanda size bildiriceğiz" dedi.
Toplantıya, körfez belgesindeki tarım ilçe müdürleri, muhtarlar, zeytinciler ve fabrikacılar ile Bandırma`dan ticaret ve ziraat odaları başkanları, Edincik Belediye Başkanı, Edincik ve Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetimi katıldı.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli