Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Erdekin tanıtımı için özel pano hazırlandı

Erdekin tanıtımı için özel pano hazırlandı

Erdek Belediyesi ilçenin tanımı için Cumhuriyet Alanına pano koydu.

Erdek Belediyesi ilçenin tanımı için Cumhuriyet Alanına pano koydu.
Erdek`in bulunduğu Kapıdağ Yarımadasında yer alan doğal ve tarihi güzellikler panoda sergileniyor. 
Erdek Cumhuriyet Alanına kurulan pano sergi yaz sezonu bitimine kadar devam edecek.
Kapıdağ Yarımadası yerleşim alanında bulunan Erdek İlçesi, Ocaklar-Karşıyaka Beldeleri ile Narlı, İlhan, Doğanlar, Turan, Ormanlı, Ballıpınar, Çayağzı, Kestanelik, Çakıl, Tatlısu, Aşağıyapıcı, Hamamlı, Düzler-Kyzikos Alanı, Belkıs, Yukarıyapıcı, Çeltikçi gibi köylerin doğal güzellikleri ile tarihi yerleri pano sergide yer alıyor.
Meryem Ana Kilisesinin gün ışığına çıkarıldığı Zeytinliada`nın da tanıtımının yapıldığı pano sergide Paşaliman Adasındak,i Paşalimanı, Harmanlı, Poyrazlı, Tuzla ve Balıklı Köyleri de unutulmamış.       Tatil için Erdek`i tercih eden misafirler Cumhuriyet Alanında karşılarına çıkan pano sergiyi incelerken, nasıl bir tatil yöresinde bulunduklarını öğrenmiş oluyor.
İşte! Panoda yer alan bilgiler:
Kyzikos Antik Kenti
Kapıdağ Yarımadası`nın kuzey kesiminde yayılan bir zamanların görkemli yerleşimidir. Günümüze. İnsan ve doğa tahribatına uğramış olarak gelebilmiştir. Kentin görkemli yapılarının ve uygarlık birikimlerinin izleri toprak derinliğinde hala varlığını korumaktadır. Thessalia`dan göç ederek buraya gelen Dolionlar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Kent, ismini Argonautlar efsanesinden esinlenmeyle kurucu Kral Kyzikos`tan almaktadır. Efsaneye göre, Kyzikos`u ziyaretlerinde Argonautlar dostça karşılanır, ağırlanırlar. Daha sonra kentten ayrılan Argo gemisi, ters yönde esen rüzgârın etkisiyle gece karanlığında tekrar Kyzikos kıyılarına sürüklenir. Durumdan habersiz olan ve bir saldırıya uğradıklarını sanan Kyzikoslular`la Argonautlar arasında yapılan şiddetli çarpışmalarda kral Kyzikos öldürülür, bunun üzerine kent daha sonra, Palasgo`ların eline geçer. Kyzikos`un bilinen tarihi ise İ.Ö.8.yüzyılda İonia`nın önemli kentlerimden biri olan Milet`in burada bir kolini kurmasıyla başlar ve izleyen dönemlerde kent gittikçe önem kazanır. İ.Ö.675 `de ise bu koloni genişletilerek daha kapsamlı bir kimliğe büründürülür. İ.Ö.6.yüzyılda bölgenin Priapos, Arteka ve Prokonnesos gibi kentleriyle birlikte Lidyalılar tarafından vergiye bağlanan kent, pers Kralı Kyros`un Lidya`yı yenmesi üzerine Daskyleiondaki satraplığa bağlandığı öğrenilmektedir.
Yüzyılın sonlarına kadar bu konumu devam ettiren kentin, İ.Ö.5.yüzyıl başlarında başlayan İon isyanıyla birlikte dokuz kez el değiştiren uzun bir dönemi başlar. Ancak akılcı politikasıyla her defasında yakılıp yıkılmaktan kurtulan Kyzikos, İ.Ö 364`de II. Attika-Delos Deniz Birliği`ne katılır, kısa bir süre sonra da Atina`ya karşı bağımsızlığını ilan ederek en parlak çağlarından birini yaşar (İ.Ö.362). Siyasal ve ticari alanda da etkinliğini arttıran kyzikos, bu dönemde bölge deniz ticaretini elinde tuttuğu gibi, parası, diğer para birimleri için bir değer ölçüsü durumuna gelir. İ.Ö.334`de büyük İskender`in Anadolu`ya girişinde kendisine dostça davranan Kyzikos`lular, bunun karşılığında yönetimsel serbesti ve yapılanma etkinliklerine katılmayla ödüllendirilirler, kenti karaya bağlaya iki de köprü yaptırılır. Hellenistik dönem`de her açıdan parlak bir dönem yaşayan kyzikos, bir kültür, sanat ve ticaret merkezi olur, birçok prense eğitim olanağı sağlar duruma gelir. Kyzikos`un bu dönemi, İ.Ö. 85`de Roma egemenliğini tanımak zorunda kalmasıyla birlikte sarsılmış görünmektedir. Roma yönetimince zaman zaman ödüllendirilip cezalandırılan Kyzikos, İ.Ö.73`de Pontus Kralı VI .Mithridates kuşatmasına karşı kahramanca direnmesi üzerine Romalıların övgülerini kazanır,çevresindeki yakın kentler kendilerine bağlanır ve ``Hürken`` unvanı verilerek bağımsızlık hakkı elde eder.arada bir Roma ile ilişkileri çıkmaza girmekle beraber ,Romalılar zamanında kentin asıl önemini Hadrian döneminde kazandığı gözlemlenir.İ.S.123`de yaşayan depremden bir yıl sonra kenti ziyaret eden İmparator Hadrian,yeniden yapılanma için büyük yardımlarda bulunur,kendi adına yapılan ünlü tapınağa parasal olanaklar sağlar.Dönemin birçok büyük kentinin almak için yarıştığı imparator kült merkezi anlamına gelen Neokoria unvan ile ayrıcalıkları ile ödüllendirilir.sadık bir bağlaşık alma özelliğini sürdüren Kyzikos`a İ.S 2. yüzyılda meydana gelen karışıklıklar sırasında yine Roma tarafını tutması üzerine bu kez imparator Septimius Severus tarafından ikinci kez Neokoria unvanı verilir.İ.S.297`de Kyzikos otuz üç kenti içine alan Hellespontos eyalet merkezi olur, İ.S.324`edek devam eden bu dönemi,Byzantion`un başkent oluşuyla birlikte sona erer.imparator Justinianus döneminde İ.S.543`deki depremde kent büyük zarar görür ve bu olay sonucunda Kyzikos halkının kısmen Erdek`e göç ettiği bilinmektedir. İ.S.741 ve 1064 yıllarındaki büyük depremlerle ciddi hasarlar görür ve Kyzikos kendi kaderine terk edilir.Kyzikos`ta 1988-1997 yılları arasında kazılar yapıldı.1997 yılında ara verilen kazı çalışmalarına 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla Yrd.Doç. Dr. Nurettin KOÇHAN`ın bilimsel başkanlığında yeniden başlandı. Bu dev şehrin yazık ki küçük bir bölümü kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılabilmiş. Kazılar ve Kyzikos Antik Kenti hakkında ayrıntılı bilgi için www.kyzikos.net adresinde çok sayıda bilgi ve görsel bulunmaktadır.
Apostol 
Erdek kamplar bölgesinden köylere doğru giderken yolun sağ tarafında bir tabelada Apostol Kır gazinosu yazar. Burası gerek tarihi gerekse doğa açısından Erdek`in en önemli noktalarından biri. geçmişte burada Ayia Apostoli isimde küçük bir kır kilisesi varmış. Yaşlı çınar ağaçlarının dibinde kaynayan berrak su geçen yüzyılın sonlarına doğru hazne içine alınmış, çifte oluklu çeşmeden akıtılmaya başlanmış.çeşmenin yalak olarak kullanılan bölümü mermer bir lahitten yapılmıştır. Küçük koruluğun içinde bulunan dev çınar ağacının gövdesinde bulunan ve mağarayı andıran delik insanın geçebileceği kadar büyüktür.Erdek`te yaşayan insanlar özellikle Hıdrallez Günü(Baharın gelişi nedeni ile yapılan kutlama)Apostol`da piknik yapar,çifte oluklu çeşmeden su içer dua eder dilek tutarlar sonrada ortasında delik bulunan çınar ağacının içinden üç kez geçerler.Çınarın içinden o kadar çok insan geçmiş ki oyuk cilalanmış kadar parlak ve kaygandır.burada dilek tutan kişilerin dileklerinin gerçekleştiğine inanılır.
Kirazlı Manastırı
Strabon, Kyzikos`un ardındaki Dindymon Dağında ana tanrıçaya adanmış. Ortodoks geleneğine göre de manastır eski bir tapınağın yerinde kurulmuştur. Anadolu`da eski tapınakların ve kutsal alanların başka dinlerce de sahiplenmesi sıkça görülür; örneğin burada Ana Tanrıça`ya adanmış bu tapınağın Hıristiyanlarca İsa`nın Anası olarak kabul edilen Meryem Anaya adanmış olması çok anlamlıdır. Eskiden yöredeki Rumların dini merkezi olan manastır Havari Lukas`ın eseri olduğuna ve mucizeler yarattığına inanılan Panagia Faneromeni (Faneromeni Meryem`i) ikonasından medet uman binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyordu.Şimdiyse bu ünlü ikona İstanbul`da Fener Rum Patrikliğinin katedralinde sergilenmektedir. 1922 yılında terk edilen manastır ağaçların arasında kaybolmuştur. İyice yaklaşmadan kendini göstermez. 1895 yılından inşa edilmiş 99 odalı görkemli binasından geriye yüksek duvarlarla, büyük oranda yıkılmış bir kilisenin kalıntısı ulaşmıştır Kiralı Manastır çevredeki tabiatın güzelliği, hemen yanından geçen suyun ve doğanın güzel sesleriyle birleşince sanki oraya özgü müzik çalıyormuş duygusu uyandırmakta. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda görülmemiş rengârenk çiçeklerin süslediği Manastır ve çevresinin ahenkli güzelliği, belki de insanların yüzlerce yıldır orada ibadet etmelerinden kaynaklanan, gezenlerde huzur ve uhrevi duygular uyandırmasına neden oluyor.
Koca Çınar
Bölgeye bu gün ki adını veren yaşlı çınar ortası yarık çok yaşlı ve dalları yumruludur. Osmanlı Sultanlarından Orhan sultanın oğluna sığınaklık eden ihtiyar çınar günümüze kadar gelmiş doğa harikasıdır. Eski harabelerin arasında yükselen ulu çınarın hemen yanından akan dere efsaneye göre Unutma Deresi`dir Aşk acısı çekenlerin suyundan içmeleriyle aşk acılarının hafiflediğine inanılır. Dere Kyzikos Antik kentinin altıgen kulelerinin hemen dibinden kaynamıştır.
Kleite Deresi
Antik şehrinin kalıntıları arasında iki ayrı su kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birisi Kleite adı verilen ırmaktadır. Amfiteatr yıkıntısının hemen ortasında geçer. Efsaneye göre Kraliçe Kleite genç kocası Kral Kyzikos`un ölümü ile derin acıya boğulmuş ve o kadar çok ağlamıştır ki gözyaşlarından Kleite deresi oluşmuştur. Diğer bir efsaneye göre ise Kral Kyzikos`un ölümünü duyan kraliçe üzüntüsünden kendini asmış ardından ağlayan perilerin gözyaşlarıyla Kleite deresi oluşmuştur.
Kapıdağ Köyleri
Erdek`i ziyaret edenlerin mutlaka gezmeleri gereken kıyı ve dağ köyleri gerek doğal, gerekse kültürel anlamda kendini korumayı başarmış özel yerlerdir. Rengârenk giysileri ve hala sürdürdükleri alışkanlıkları ile kültürlerini günümüze kadar getirmiş çok sayıda köyde Mübadele yıllarının izlerini görmek mümkün. Eski Rum evleri ve kiliseleri hala durmaktadır.
Kıyı köylerinde halk balıkçılık, zeytincilik yaparak geçimini sürdürür. Özellikle yaz aylarında pansiyonculuk yapmaktadırlar. Evlerini apart olarak kiraya veren köy sakinlerinin hazırladığı odalar son derece mütevazi ve bir o kadar da temizdir. Kendilerinin ürettikleri, zeytinyağı, zeytin, zeytin sabunu dışında, turşu, salça, erişte tarhanaları satmaktadır. Köylerde taze süt, yumurta gibi çok sayıda doğal ürünü kolayca bulmak mümkündür.
Dağın taşın zeytin ağaçlarıyla kaplı olduğu Kapıdağ`ın zeytin dışında kirazları, kestaneleri ve kırmızı soğanları da çok meşhurdur. Dağ köylerinde Haziran ayında yapılan kiraz bayramında, dallarındaki kirazların yerlere kadar sarktığı herhangi bir kiraz ağacını kiralayıp doyasıya kiraz yenebilir, gölgesinde piknik yapılabilir. Kapıdağ`da yetişip dünyanın dört bir yanına dağılan kırmızı soğan, özellikle balık sofralarının baş tacıdır. Tatlı sulu lezzetli olan kırmızı soğanı Erdek ve Kapıdağ`a gelen herkes mutlaka satın almalıdır.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı