Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Erdek`in eski esnaflarından Şevki Kestane:"Erdek Esnafı, artık evine ekmeğini bile zor götürüyor"

Erdek`in eski esnaflarından Şevki Kestane:

Bugünkü konuğumuz, iki dönem Erdek Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı görevini yürüten Şevki Kestane olacak.

Söyleşi:
Önder BALIKÇI-Taygun ERTAN
Bugünkü konuğumuz, iki dönem Erdek Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı görevini yürüten Şevki Kestane olacak. 2.10.1948 tarihinde, Erdek`te doğan Kestane ile 1994-2000 yılları arasında görevde bulunduğu Oda başkanlığı sırasındaki esnafın durumu ile bugünün yanı sıra Erdek`i konuşacağız.
X X X
* Asıl mesleğinizin dışında çalışıyorsunuz, bugün...
- Haklısınız. Asıl mesleğim tornacılık ve kaynak işleridir. Ancak şu anda av bayiliği ve silâh tamiratı işiyle uğraşıyorum.
* Biz, önce iki dönem başkanlığını yürüttüğünüz Esnaf ve Sanatkârlar Odası dönemindeki esnafın durumuyla başlayalım, isterseniz?
- O yıllarda da esnafın işleri biraz durgundu ama bugünkü kadar kötü değildi. Bugün esnaf, Odasına aidat borcunu ödemek bir yana evine ekmek bile götüremiyor artık. Esnafın % 80`inin, Odaya aidat borcu var. Ben de borcumu, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi`nden para çekerek ödemek zorunda kaldım.
* Esnaf, neden bu durumlara düştü?
- Çok çeşitli nedenleri var. 12 yıllık zorunlu eğitim yasası nedeniyle artık çırak yetiştirme ortadan kalktı. 17 yaşından sonra esnaf, gence nasıl çıraklık öğretsin? Malzemeler pahalılandı. Kaçak çalışmalar arttı. Müteahhitler, artık ustalık belgesi aramıyor ve ucuza insan çalıştırmayı tercih ediyorlar. Devlet memurları bile ek kazanç için esnaflık, sözüm ona zenaatkarlık yapmaya çalışınca sanatkarlık da sizlere ömür! Artık gerçek esnaf ve zenaatkarı mumla arıyoruz. Size ilginç bir örnek vereyim. Oda başkanlığım döneminde bir devlet memurunun, yasaya aykırı şekilde parkecilik yapması nedeniyle kendisini Vergi Dairesi`ne bildirmiştim. Vergi Dairesi Müdürlüğü, bu konuda hiçbir işlem yapmadı ve bize "Siz cezalandırın!" dedi. Bizim ceza verme yetkimiz var sanki!
* Küçük esnaf, kredi alabiliyor mu?
- Ne gezer! Örneğin, sözüm ona KOBİ`lere, yani küçük orta boy işletmelere kredi verildiği söyleniyor. Ancak kredi verilen kuruluşlarda en az üç sigortalı kişi çalıştırması koşulu aranıyor. Bunu yerine getirebilecek küçük işletme sayısı o kadar az ki? Nasıl kredi alsınlar?
* Büyük marketler de küçük esnafın işini bitirdi, değil mi?
- Haklısınız. Büyük marketlerin, kent içinde bulunmasına karşıyım. Örneğin, Erdek`e, Hamit Nural`ın belediye başkanlığı döneminde ilk büyük market olarak giren Gross`tur. Bu marketin, bakkal esnafının işini çok güçleştireceğine dikkati çekerek karşı çıkmamıza karşın dinletemedik. Bugün, Erdek`te kaç büyük market olduğunu görüyorsunuz. Bu durumda esnaf nasıl ayakta kalacak ki? Sihirbaz olsa yetmez!
* Üç dönem Erdek Avcılar Kulübü Başkanlığı görevinde bulundunuz. Şu anda da av malzemeleri satarak, avcılığın içindesiniz. Biraz da avdan konuşalım. Kapıdağ`ın av potansiyeli nasıl?
- Kapıdağ`da bol domuz var. Ancak onlar da bilinçsiz avlanıyor. Denetim olmayınca, avlanma yasaklarının bulunduğu dönemlerde de avlanıyorlar. Keçi sürüleri kalmayınca, keklik de ortadan kalktı. Çünkü keçi sürülerinin bulunduğu yerde yeşil otlaklar ve sayalar meydana gelir. Çulluk, güvercin ve karabakkal avında da yasaklara uyulmuyor.
* Erdek`in siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Şimdiye dek görev yapan belediye başkanlarından hiç şikayetim yok. Hepsi, ellerinden geldiğince hizmet etmeye çaba harcadılar, harcıyorlar. Ancak ben ilçemize gelen hizmetler açısından Ali Haydar Sarı ve Hamit Nural`ı ayrı bir yere koyuyorum. Ancak altını çizmek istediğim noktalardan biri de şudur: Erdek siyaseti, sadece seçim dönemlerinde gerçekleşmeli. Seçimlerin ardından herkes Erdek`in geleceği ve çıkarları için tek yürek olmalı. Bu arada mülki amirlerimiz, yani Kaymakamlarımız da halkla daha çok iç içe olmalı, hatta vatandaşlarımızla topluma açık çeşitli yerlerde bir araya gelerek onların sorunlarını dinleyip çözüm yolları aramalı.



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli