Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Erdek´in canlı tarihlerinden Özsoy: ?Atatürk´ün, Erdek ziyaretini dün gibi hatırlıyorum?

Erdek´in canlı tarihlerinden Özsoy: ?Atatürk´ün, Erdek ziyaretini dün gibi hatırlıyorum?

1928 yılında, Erdek´te doğan İlhan Hamdi Özsoy, ?Eski Erdek´te daha fakir ama mutluyduk? dedi. 5 bin nüfuslu Erdek´te sevgi, saygı ve dostluğun çok daha fazla olduğunu vurgulayan Özsoy, şu değerlendir mede bulundu:

/resimler/2015-6/15/2321526370075.jpg

?Uzun yıllar nakliyecilik ve şoförlük yaptım. Ülkemizde görmediğim, gezmediğim yer kalmadı. Yine uzun yıllar Erdek´te Pirelli lastiklerinin bayiliğini yürüttüm. Ayrıca Bedford otomobillerinin bayiliğini üstlenerek, Gönen´e, Bursa´ya, hatta İstanbul´a bile otomobil sattım.

O yıllarda Erdek´te turizm çok canlıydı. Başta Zeki Müren olmak üzere çok sayıda ünlü sanatçı yazın Erdek´e gelirdi. Tabii, o yıllarda ne Ege, ne de Akdeniz´de turistik tesisler vardı. Erdek´e çok sayıda Alman ve Yugoslav turist gelirdi. Ancak o yıllarda, benim de arkadaşım olan Erdek Belediye Başkanı Ali Haydar Sarı´nın, ilçemize gelen turistlere pek sıcak bakmadığını biliyorum. Bunun nedeninin, belediye başkanlığını korumak için başkalarının ilçeye yerleşmemesi düşüncesi olduğunu düşünüyorum.?
O yıllarda yeterli sayıda araç bulunmaması nedeniyle sık sık Erdek-Bandırma arasında yürüdüklerine işaret eden Özsoy, 1980 askeri darbesi öncesinde, Erdek Belediye Meclisi´nde CHP´den üye olarak görev yaparken, Adalet Partili Belediye Başkanı Ali Haydar Sarı döneminde, darbeye yakalandıklarını belirtti. Burhan Soydan ile aile dostluğuna büyük önem verdiğine dikkati çeken Özsoy, ?Eski dönemlerde insanlar, çok daha dürüst ve güven vericiydi. Bugüne dek hiçbir dostum tarafından aldatılmamanın mutluluğunu hiçbir şeye değişmem. Benden borç para alanlar da, borçlarını mutlaka ödediler? diye konuştu. Ali Haydar Sarı´nın belediye başkanlığı sırasında Erdek Belediyesi´ne, İstanbul´da çöp arabası olarak dizayn ettiği iki aracı, hiçbir kâr almadan satmasına karşın parasını alamayınca mahkemeye başvurarak, taksitler durumunda almak zorunda kaldığını belirten Hamdi Özsoy, 1946-1948 yılları arasında üç yıl, Erdek Gençlikspor futbol takımının kalesini de koruduğunu belirtirken, ?O yıllarda, Bandırma´da da Şoti Remzi(Remzi Başak), Eşekçi Mustafa, Seracettin Kırklar, Muhittin Kapçak gibi çok iyi futbolcular vardı? dedi.
ATATÜRK´ÜN ERDEK´İ ZİYARETİNİ UNUTAMAM
Atatürk´ün, aramızdan ayrılmasından önce son ziyaretini Erdek´e gerçekleştirdiği 24 Haziran 1938 gününün, anıları arasında çok özel bir yeri olduğuna dikkati çeken Özsoy, şöyle konuştu:
?Erdek gazetelerinde, belediyemizin önderliğinde, Atatürk´ün, Erdek´e geliş yıldönümünü kutlama töreni gerçekleştireceğini öğrenince çok mutlu oldum ve duygulandım. Atamızın, Savarona Yatı´yla ilçemize geldiği günü, dün gibi hatırlıyorum. Günler öncesinden, Atatürk´ün Erdek´e geleceği halk arasında konuşulmaya başlamıştı. O gün, akşamüzeri saatlerinde Atatürk´ün çok sevdiği yatı Savarona, Çuğra bölgesine gelerek, demirledi. Yanında da ünlü Yavuz zırhlısı vardı. Yüzlerce Erdekli ve ellerinde Türk bayraklarıyla öğrenciler bölgeye akın etmişti. Bölgede elektrik olmaması ve havanın karanlığı nedeniyle Erdekliler´in ellerinde meşaleler bulunuyordu. Atatürk, Savarona´nın güvertesine çıkıp elleriyle Erdeklileri selamladı. O günkü büyük coşkuyu unutamam. Atatürk´ün, Erdek´i ziyaretinin bu yıldan başlayarak kutlanması çalışmalarını çok önemli buluyorum.?



Anahtar Kelimeler:
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli