Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Erdek zeytinindeki ürün kaybı için ARGE projesi

Erdek zeytinindeki ürün kaybı için ARGE projesi

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı tarafından düzenlenen Erdek ve Kapıdağ Yarımadası'nın Ekolojik ve Ekonomik Zenginliklerine Kısa Bir Bakış” konulu seminerde konuşmacıların verdiği bilgiler, ilgi çekti.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı tarafından düzenlenen “Erdek ve Kapıdağ Yarımadası’nın Ekolojik ve Ekonomik Zenginliklerine Kısa Bir Bakış” konulu seminerde konuşmacıların verdiği bilgiler, ilgi çekti. Öğretmenevi salonunun dolduğu gözlenirken, Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ulaş da, “Zeytin yetiştiriciliği ve kalite” konusunda bilgilerini aktardı.

Bursa, Erdek ve yöresinde son 3-4 yıldır zeytinde, % 70’lere ulaşan ciddi bir ürün kaybı görülmesi nedeniyle TÜBİTAK ile işbirliği içinde bir ARGE projesi uygulayacaklarını vurgulayan Ulaş, şunları söyledi:
“Bu verim düşüklüğünde yağış rejimi düzensizliği ve radyasyon etkisi var. Ancak bu verim düşüklüğünü yalnız bu faktörlere bağlamak doğru olmaz. Bu konunun ayrıntılı bir şekilde araştırılması amacıyla bir ARGE çalışmasına başlayacağız. Bu çalışmanın sonuçlarının, üretici için yararlı olacağına inanıyoruz.”
Ulaş, ülkemizde hâlen 170 bin dolayında zeytin ağacı, 90 çeşit zeytin bulunduğunu, yıllık zeytinyağı rekoltesinin ise 200 bin kiloya ulaştığını belirtti.
Haber : Önder BALIKÇI



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli