Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Erdek Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Payal: Garajdaki araca ceza mı kesilir?

Erdek Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Payal: Garajdaki araca ceza mı kesilir?

Erdek Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fatih Payal, muayenesiz araç sahiplerine ceza gelecek uyarısında bulundu.

Erdek Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fatih Payal, muayenesiz araç sahiplerine ceza gelecek uyarısında bulundu.
Payal, Türkiye`de yaklaşık 3,8 milyon araç muayenesiz olduğunu bildirdi.
Vergi borcu ve yüksek muayene ücretleri sebebiyle trafikte 3 milyon 800 bin aracın muayenesiz dolaştığını TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken tarafından yaygın basına açıklandığını kaydeden Payal, vergi borcu ve muayene ücretlerinin yüksekliği sebebiyle trafikte dolaşan yaklaşık 5`te 1`i aracın muayenesiz dolaştığının tespit edildiğini söyledi.
Payal: "Araç muayene ücretleri çok yüksek"
Trafikte 3,8 milyonun muayenesiz dolaşmasının tek nedeninin vergi borcu ve muayene ücretlerinin yüksek oluşu olduğunu öne süren Erdek Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fatih Payal, araç muayenesi yapmakla yetkili kuruluş tarafından şoför esnafından talep edilen muayene ücretlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti.
Payal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şoför esnafı zaten yedek parça fiyatları, akaryakıt, yüksek vergi oranları nedeniyle zor günler yaşıyor, vergi borcunu ödeyemiyor. Vergi borcunu ödeyemediği için de aracının muayenesini yaptıramıyor. Muayene için cebinde şoförün parası dahi olsa vergi borcu olduğu için muayenesi yapılamıyor. Hem vergi yüksekliği hem de muayene ücretlerinin yüksekliği nedeniyle şuan trafikte her 5 araçtan 1`si muayenesiz dolaşmaktadır. Bu fiyatlar vatandaşın ödeyeceği gücü oranında olmalıdır. Çünkü fiyatlar belirlenirken mutlaka halkın geliri ile orantılı olmalıdır."
Karayollarında 3 milyon 800 bini aşkın aracın muayenesiz trafikte dolaşmasını, ortalama her 5 araçtan birisinin kurallara uymuyor anlamına geldiğini işaret eden Payal, Ancak, bu insanların çoğunluğu isteyerek değil, ücretlerin yüksekliği ve ekonomik bakımdan sıkıntı içerisinde olduklarından muayenesiz trafiğe çıkmaktadırlar. Bunun için yapılması gereken muayene ücretleri acilen düşürülmelidir hatırlatmasında bulundu.
Payal: "Garajdaki araca ceza uygun değil"
Fenni muayenesi süresini geçiren araçlara aylık % 5 oranında ceza kesildiğini vurgulayan Payal, "Bu tutar yıllık % 60`ı buluyor. Yıllık enflasyonun % 7,40`lara düştüğü, yıllık faizin % 6`lara düştüğü bir dönemde bu ceza insafsızlıktır. Vatandaş, aracını garaja çekmiş ve hiç kullanmamış. Ancak, garajdaki otomobile trafik sigortasını yaptırmadı diye aylık % 5 ceza işliyor. Bu kabul edilebilir bir uygulama değil" diyerek sözlerini tamamladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı