Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdek MYO Müdürü Doç. Dr. Sedat Yumuşak: "Erdek turizminde hizmet sektörü sürekli geriliyor"

Erdek MYO Müdürü Doç. Dr. Sedat Yumuşak:

Balıkesir Üniversitesi`ne(BAÜ) bağlı Erdek Meslek Yüksek Okulu(MYO), 1994 yılından beri eğitim-öğretimini sürdürüyor.

Söyleşi: Önder Balıkçı
Balıkesir Üniversitesi`ne(BAÜ) bağlı Erdek Meslek Yüksek Okulu(MYO), 1994 yılından beri eğitim-öğretimini sürdürüyor. Müdürlüğünü Doç. Dr. Sedat Yumuşak, müdür yardımcılığını ise Samet Çevik`in yürüttüğü Erdek Meslek Yüksek Okulu`nda, "Turizm Otel İşletmeciliği" ve "Yerel Yönetimler" bölümleri bulunuyor. İçinde bulunduğumuz 2014-2015 eğitim-öğretim yılında, "Turizm Otel İşletmeciliği" bölümünde 200, "Yerel Yönetimler" bölümünde ise 216 olmak üzere toplam 416 öğrenci eğitim-öğretim görüyor.
Okul Müdürü Doç. Dr. Sedat Yumuşak ile söyleşimizi aşağıda sunuyoruz.
X X X
* Okulunuzun, Bandırma-Erdek karayolunun kıyısında bulunması, Erdek ekonomisi adına dezavantaj mı?
- Tabii ki, dezavantaj! Önceleri, Erdek yakınında ve ilçeye yürüme uzaklığı içinde kalan şimdiki "Bölge Trafik Müdürlüğü" binasındaydık. O dönemlerde öğrencilerimiz, Erdek`te kalmayı tercih ettiklerinden, Erdek ekonomisi için önemli bir girdi oluşuyordu. Şu anda okulumuz, Erdek`e 8, Bandırma`ya ise 14 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu nedenle öğrencilerimiz, sosyal aktiviteler ve kültürel etkinliklerin zenginliği açısından Bandırma`da oturmayı tercih ediyor. Okulumuz, eski binasında veya Erdek`in içinde olsaydı, kışın çok hareketsiz olan Erdek ekonomisine canlılık gelirdi.
* Peki, daha sonra Erdek içinde bina istemediniz mi, Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü`nden?
- Bir ara, Erdekli bir İl Genel Meclisi Üyesi, "Size, Atatürk İlkokulu`nu verelim" dediyse de, sözde kaldı. Sonra Rektörlüğümüz, Çuğra mevkiindeki PTT ve MKE tesislerinin okulumuza kazandırılmasını düşündüyse de, yarar maliyet hesabı yapıldı. Binalarını onarılıp, yeniden düzenlenmesinin maliyetinin çok yüksek olacağı ortaya çıktığından, bu işten vazgeçildi. Bu harcamayı karşılayacak hayırsever vatandaşlar da çıkmadığından, şu anda eğitim-öğretimi sürdürdüğümüz binamızda kaldık.
* Okulunuzdaki öğretim üyeleri hakkında bilgi verir misiniz?
- Yedi öğretim üyemiz var. Dışarıdan gelenlerle birlikte bu sayı 15`e çıkıyor. Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), Manyas MYO ve Erdek İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü`nden de, Türk Dili ve Edebiyatı, İnkılâp Tarihi, bilgisayar öğretmenleri gelerek, derslerimize giriyor. Biz de, elimizden geldiğince Erdek`e katkı sağlamaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Rektörümüz ve Erdek İlçe Millî Eğitim Müdürü Ömer Ceylan`ın imzaladığı bir protokolle Erdek Atatürk İlköğretim Okulu`na 15 bilgisayar armağan ettik.
* Okulunuza hangi kentlerden öğrenciler geliyor?
- Ağırlıklı olarak İstanbul ve Bursa olmak üzere İzmir, Balıkesir ve Çanakkale`den öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz genellikle memur, çiftçi ve işçi çocukları. Okulumuzda iki yıl süreyle okuyup, mezun olan öğrencilerimizin % 50`si, temel amaçlarımızın başlarında yer aldığı gibi dikey geçişle üniversitelerin, dört yıllık fakültelerine gidiyorlar. Okulumuzda kütüphanemiz, son teknolojilerle donatılan bilgisayar salonumuz, öğrencilerimizin cep telefonlarıyla bile yararlanabildikleri internet bağlantımız bulunuyor.
*Erdek`ten destek görebiliyor musunuz?
- Rektörlüğümüzün, her çeşit ihtiyacımızı karşılaması nedeniyle çok önemli bir ihtiyacımız olmasa da, yerel yönetimlerden bugüne dek destek göremedik. En azından manevi anlamda, örneğin projelerimiz bazında destek bekliyoruz. Her yıl, 15-22 Nisan tarihleri arasında "Turizm Haftası"nı çeşitli etkinlikler, toplantılar ve panellerle kutluyor ve Erdek turizmine rehberlik etmeye çaba harcıyoruz.
* Erdek`in, turizmde bulunduğu yer ve durumu nasıl değerlendiriyor sunuz?
- "Günü kurtarma" çabasından öteye geçmiyor, Erdek turizmi. Hizmet kalitesi sürekli düşüyor. Eski yıllarda başta Almanlar olmak üzere çok sayıda yabancı turistin geldiği Erdek`i artık yabancı turistler, bu nedenlerle tercih etmiyorlar. Erdek`te, turizm sezonunda fiyatlar çok pahalı. Turlar, hemen hemen hiç uğramıyor. Tanıtım eksikliği çok fazla. İlçenin, coğrafi açıdan içeride kalması da ayrı bir dezavantaj. Kyzikos, Zeytinliada hâlâ inanç turizmine kazandırılamadı. Turizmde müşteri, öncelikle hizmetin kalitesine bakar. Eğer bir müşteri, o yöreden memnun ayrılırsa gittiğinde 10, memnun kalmazsa 100 kişiye söyler. Yani turizmde memnuniyetsizliğin hasarı çok daha büyüktür. Bu nedenlerle Erdek, turizmi artık sadece deniz-kum-güneş üçgeninden görmekten vazgeçerek, zenginleştirmelidir. Örneğin, bölgenin bünyesinde yer alan Pomak, Boşnak ve Giritli kültürlerinden de yararlanılabilir. Bu kültürlerin yemekleri ön plana çıkarılabilir. Bu bağlamda biz, bölgemize, akademik bilgi ve deneyimlerimizi aktarmaya hazırız.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli