Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Erdek Körfezi, yol geçen hanı mı?

Erdek Körfezi, yol geçen hanı mı?

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırmada düzenlediği basın toplantısında, Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş.nin,..

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırma`da düzenlediği basın toplantısında, Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş.`nin, Bandırma`nın Edincik beldesine bağlı Şirinçavuş Köyü sınırları içinde kurmak istediği termik santralin, öncelikle Erdek Körfezi`nin yanı sıra Bandırma, Gönen ve Manyas için de büyük tehlike yaratacağını öne sürdü. Bu konuda, 10 Ekim 2013 günü, Şirinçavuş Köyü`nde Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) toplantısı yapılacağına dikkati çeken Havutça, şunları söyledi:
"Son dönemlerde TBMM Başkanlığına, Erdek Körfezi`nde görülen aşırı salya, bölgedeki sanayi tesislerindeki artışa paralel şekilde denizdeki ısının da yükselmesi, Bandırma Körfezi`nin durumu, Kuşcenneti ve Bandırma`daki kokunun kaynağının araştırılması konularında önergeler vermiştim. Şimdi de bir şirket, Erdek Körfezi`nin hemen karşısında, Rusya, Güney Afrika ve Güney Amerika`dan getirilecek ithal kömürle çalışacak bir elektrik santrali kurma girişimleri yapmaktadır. Bu bölgede zaten daha önceden kurulan doğalgaz çevrim santrali vardır. Elektrik üretirken kül ve alçı taşı da çıkaracak olan bu yeni santral, kullanım suyunu denizden alacağı için Erdek Körfezi`ndeki suyun ısısı 1-2 derece artacaktır.   
Bunun, Erdek Körfezi`ndeki canlı yaşamı için olumsuzluklar yaratacağı tartışılmaz bir gerçektir. İşte Yatağan`daki santralin çevreye verdiği zarar ortadadır. Burası, ölüme giden bir kent durumuna dönüşmüştür. Kurulmasına çalışılan bu yeni santralin, Erdek`in turizmi ve balıkçılığına vuracağı darbenin yanı sıra Bandırma, Gönen ve Manyas`a da büyük zararlar vereceği bir gerçektir. Biz, sanayileşmeye karşı değiliz. Çevreye ve insan sağlığına duyarlı sanayicilere de saygı duyuyoruz. Ancak, çevreye ve insan sağlığına duyarsız, kuracağı tesisin 100 yılını düşünen sanayicilerin de karşısındayız. İnsan ve çevre sağlığı, hiçbir ranta feda edilemez. Sanayicilerin tesis kurmaları için işte Bandırma Organize Sanayi Bölgesi oradadır. Bandırma, Erdek, Gönen ve Manyas`ın da yer aldığı Güney Marmara, bakir bir alandır. Balıkesir`in Büyükşehir olmasından sonra bu bölge için, 1/100 binlik çevre düzeni planı yapılacaktır. Bu planın yapılmasından önce, yasalardaki boşluğu değerlendirmek isteyen sanayiciler, selden kütük kapma derdine düşmüşlerdir."
Havutça, Şirinçavuş Köyü`ne kurulmak istenen bu elektrik santrali için parti farkı gözetilmeksizin herkesin tepki göstermesini beklediklerini, Bandırma Kent Konseyi`nin ve çevre kuruluşlarının önderliğinde imza kampanyası düzenlenmesini önerdi.
PEKEL: "ERDEK KÖRFEZİ`NDE TURİZM VE BALIKÇILIK TEHLİKEDE"
Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel de konuşmasında, daha önce Bandırma`ya kurulmak istenen çimento fabrikası, Dutliman-Sahil Yenice arasında yapılmak istenen termik santrale tüm Bandırma olarak tepki gösterip, Danıştay`dan da yürütmeyi durdurma kararı alarak  yapılmamasını sağladıklarını vurgularken, şu değerlendirmede bulundu:
"Bandırma ve Erdek yöresinde binlerce dönüm araziye, vatandaşların tarım arazileri satın alınarak elektrik santralleri yapılıyor. Avrupa ülkeleri, termik santralleri kapatırken, biz hâlâ ithal kömürle çalışan santraller kurmayı sürdürüyoruz. Enerji elbette ki büyük ihtiyaç ama sanayi kuruluşlarının, çevreye zarar vermemeleri koşuluyla. Artık tüm dünya gibi biz de artık elektriğimizi yenilenebilir enerjiden sağlamalıyız. Ancak insan ve çevre sağlığını hiçe sayan bazı sanayiciler, yalnızca kendi gelirlerini düşünüyorlar."
Pekel, Erdek Körfezi başta olmak üzere Bandırma-Biga hattında yer alan sanayicilerin, "yöre insanına iş ve aş vereceğiz" aldatmacasına başvurmalarına da aldanmamak gerektiğini vurgularken, önümüzdeki aylarda hazırlanacak 1/100 binlik çevre düzeni planıyla birlikte bölgenin yaklaşık 50 yıllık çevre düzeninin sağlanacağını, ancak aradaki bu kritik dönemin, insan ve çevre sağlığına zarar vermeden atlatılması gerektiğini vurgularken, "Bu sürecin Bandırma ve yöresine fazla zarar vermeden atlatılması için herkes katkı sağlamalı. Bu arada 30 Mart 2014`teki yerel seçimler çok çetin geçecek. Bu seçimlerde, çevre ve insan sağlığına son derece duyarlı bulunan CHP`nin başarılı olmasının sağlanması çok büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.            Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli