Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu`ndan çağrı: "Plânlamadan değil, sanayileşmeden vazgeçin!"

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu`ndan çağrı:

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, "Plânlamadan değil, sanayileşmeden vazgeçin!" dedi.

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, "Plânlamadan değil, sanayileşmeden vazgeçin!" dedi.
Dr. Kadir Dadan`ın başkanlığındaki platform üyeleri, Erdek sahilinde toplanarak basın açıklaması yaptılar.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın, geçtiğimiz hafta içinde, Balıkesir-Çanakkale illerini kapsayan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Plânı`nda düzeltmelere giderek, yeni şekliyle yayınlandığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu yeni plânda, eski planda ilan edilen Bandırma ilçesindeki sanayileşme ve depolama bölgesi alanı, 48 milyon metre kareden, yaklaşık 10 milyon metre kareye indirilmiş, ancak Bandırmanın kentsel gelişim alanlarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir" denildi.
Açıklamada, Platform Meclisi`nin, bu gelişmeleri değerlendirerek, keşif gezilerinde elde ettiği bilgileri de dikkate alarak şu noktalara işaret edildi:

"Erdek Körfezi Dayanışma Platformu olarak, söz konusu alanın kamulaştırılmasını, kalan bölümünde ise kamusal nitelikte tohum, fide ve fidan üretimi üzerine dünyanın en büyük tarımsal araştırma enstitüsünün kurulmasını istemiştik. Plandaki değişiklik, platformumuzun isteklerini karşılamamaktadır. Platformumuz, isteklerinin gereği olarak bu konularda halka yönelik bilgilendirme ve etkileşim çalışmalarını sürdürecektir. Yeni plânda, sanayileşme bölgesi dışında bırakılan Şirinçavuş Mahallesi kırsalında, sanayileşme plânıyla başlayan zeytin ağacı kesimleri sürmektedir. Yaklaşık beş bin ağacı bulan ve 30 binden çok ağacı tehdit eden bu kesimler, bölgede plân dışı sanayileşmenin de gerçekleşeceğinin ciddi bir işaretidir. Platformumuz, bölge milletvekilleri tarafından TBMM kürsüsüne taşınan, ancak buna karşın sürdürülen bu kesimler konusunda, toplumsal tepkisini yansıtacak yolların yanı sıra, hukuksal yollara da başvuracaktır. Bu bölge içinde kalan arkeolojik sit alanlarında süren kazı çalışmalarının da platformumuz tarafından gözlenmesi sürdürülecektir. Deprem ile son bulmuş bu uygarlığın üzerinde kimya sanayi tesisleri kurmaya hazırlanan Akdeniz Kimya`nın dahil olduğu OYAK Grubu`nu, misyonlarında yazdığı gibi `Çevre ve toplumsal duyarlılık` içinde hareket etmeye, derhal bu ağaç kesimlerini durdurmaya ve Erdek Körfezi`ni yaşanmaz duruma getirecek bu yatırımı iptal etmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde, gerçek dışı bir çevre ve toplumsal duyarlılığı ortaya koyacak, ülke düzeyinde bir protesto için harekete geçeceğimizi duyuruyoruz."
ENERJİ ORMANI KURULMALI
Platformun açıklamasında, yeni plânda "sanayileşme bölgesi" olarak bırakılan alanın, yaygın rüzgârları bulunan poyraz ve lodos aksına oturan bir biçimde olup kuzey tarafında Erdek, güney tarafında Gönen ilçelerini tehdit ettiğinin altı çizilirken, şu değerlendirmede bulunuldu:
"Yükseltisine göre bölgenin en egemen noktasında bulunan bu yerin, gerek emisyon kirlilikleriyle iki ilçe merkezini, gerekse yüzey ve yer altı sularıyla Erdek Körfezi ve Gönen Ovası`nı kirleteceği açıktır. Platform olarak, bu bölgede oluşturulan dışa bağımlı doğalgaz enerji santralleri yerine, karbondioksit emisyonunu azaltacak ve biokütle gereksinimimizi karşılayacak enerji ormanları kurulmasını savunuyoruz. İlk plânda, sanayileşme bölgesi içinde yer alan, ancak ikinci plânda yer almayan Hıdırköy ve Bezirci köyleri(mahalleler) kırsalında kalan 30 bin dönümlük alanın, 5 Mart itibariyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık`ı ziyaret eden 24 yatırımcının peşinden koştukları Chemport için ayrıldığı, bu alanda yükselen arsa fiyatları ve sahil kesiminde çözülemeyen sorunlar nedeniyle kamulaştırma eliyle adım atacağı anlaşılmaktadır. Tüm bunlar göstermektedir ki hükümet, seçim öncesi göstermelik bir geri adım atmıştır. Kimyasal ağırlıklı sanayileşmeden vazgeçmemiş, plânlamasından vazgeçmiştir. Plân hükümlerinde yer alan `Belirli büyüklüğün üzerindeki alanlarda, sanayi tesislerinin, plânda olmasa bile kurulabileceği` ifadesi bunun açık göstergesidir. Platformumuz, çalışmalarını geliştirmek amacıyla bir bilimsel danışma kurulu oluşturarak, bu kurulun yol göstericiliğinde, Erdek Körfezi`nin plânla etkileşim durumunu ve geleceğe dair atılması gereken adımları ortaya koyacak bir sempozyum düzenleyecektir. Dayanışma platformumuz, yeni ortaya konan plânı, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve bölge halkıyla görüşerek, kapsamlı bir değerlendirmeyi kamuoyuyla paylaşacak, gerekli idari ve hukuki girişimlerde bulunacak ve sanayileşmeye karşı toplumsal tepkiyi yükseltecektir." Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli