Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Erdek susuzluğun pençesinde!

Erdek susuzluğun pençesinde!

Reçete Yukarı Yapıcı Göleti!

Erdek, turizm sezonunda susuz bir yaz geçiriyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlı Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi(BASKİ) Genel Müdürlüğü, gerekli önlemleri alamayınca, yaz sezonunda Erdek´i susuzluğa mahkum ederken, birçok tatilcinin de yaz tatillerini yarıda bırakarak, memleketlerine dönmelerine neden oldu.
YUKARIYAPICI GÖLETİ NE GÜNE DURUYOR?
Erdek, hiç olmadığı kadar bu yaz aylarında büyük susuzluk çekerken, Yukarı Yapıcı Göleti´nin, bu konuda en önemli kurtuluş reçetesi olduğunu ne yazık ki, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi göremiyor.
Şimdi, yıllar öncesine, 1991 yılına doğru bir uzanalım.
Erdek Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Hamit Nural, geleceği görerek önce, Kapıdağ Eğridere´den gelecek suyu Devlet Plânlama Teşkilatı´ndan(DPT) geçiriyor. 1991-1992 döneminde, Eğridere su hattının yapım projesi İller Bankası´nca hazırlanıyor ve hat, devreye alınıyor.
Başkan Nural, bununla da yetinmeyerek, Yukarı Yapıcı Göleti´ni de Erdek´in gelecekteki en önemli içme suyu rezervi olarak ele alıyor. 100 litre/saniyelik bu suyun Erdek için kurtuluş olacağını gören Nural´ın, 1998 yılı sonunda görevinden ayrılmasıyla Yukarı Yapıcı Göleti´nin kötü kaderi başlıyor. Erdek´e içme suyu sağlamak amacıyla yapılan gölet, 20-25 yıldır kaderiyle baş başa bırakılıyor. Kaynarca suyu kalitesinde içme suyu bulunan gölete, yıllardır eski köy, şimdi kırsal mahallenin kanalizasyonu başta olmak üzere tavukhanelerin gübre atıkları atıldıkları yerlerden ulaşıyor. Gölette hiçbir arıtma da yok.
Kısacası, yıllardır bırakın göletin mevcut durumunun iyileştirilmesi, mevcut ortamı bile korunamıyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne bağlı BASKİ yetkililerine sesleniyorum:
Erdek´in susuzluktan kurtuluşunun Yukarı Yapıcı Göleti´nde olduğu gerçeğini artık görün!
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Erdek susuzluğun pençesinde
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false