Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Erdek pazarında satıcı da dertli, alıcı da

Erdek pazarında  satıcı da dertli, alıcı da

Esnaf: ?Ürettiğimizin karşılığını alamıyoruz? Vatandaş: ?Fiyatlar el yakıyor?

Cumartesi günü, Erdek pazarını dolaşalım dedik. Bir dokunduk, bir ah işittik! Pazar esnafı da dertliydi, vatandaşlar da?
Önce sözü pazarcı esnafına bıraktık.
Bursa´nın M. Kemalpaşa ilçesinden gelerek, Erdek pazarında satış yapan Cavit Tamçevirim, ?Çocuğum subay, gelinim İngilizce öğretmeni. 13 yıl önce emekli oldum, hâlâ çalışıyorum. Geçim zor. Kar-kış, gerekirse aracımıza zincir takarak, pazar pazar geziyoruz. Gübre, mazot çok pahalı. Ankara´da oturan beylere, hükümete göre ülkede her şey güllük gülistanlık! Ama gerçek öyle değil. Zor geçiniyoruz? dedi.

Balıkesir´den, Erdek pazarına gelen Mehmet Karakoç, ?Artık eski işlerimiz kalmadı. Hükümet, üreticiye ilgisiz. Esnafın, pazarcının sesini duyan yok? derken, Bandırmalı esnaflardan Nevzat Uysal, ?Ürün bollaşınca para etmiyor, ucuzluyor. Zaten gübre ve mazot parası canımıza okuyor. Böyle olunca da bırakın kazanç sağlamayı, zarar ediyoruz? diye konuştu.

Bandırma´da, yıllarca Meyveciler-Sebzeciler-Balıkçılar Odası Başkanlığını yürüten Halil Karadağlı da şunları söyledi:

?Köylü, ürettiğinin, emeğinin karşılığını alamayınca rekolteyi düşürüyor. Bu nedenle zaman zaman fiyatlar artıyor. Örneğin, bu yıl salatalık az ekilince fiyatı arttı. 50 yıllık esnafım. Yine de ekmeğimizi kazanıyoruz. Her şeye karşın çalışanın kazanacağına inanıyorum.?
Yine Bandırmalı esnaflardan Hüseyin Girgin, esnafın ve pazarcı esnafın içinde bulunduğu zor durumu, marketlerin ortaya çıkmasına bağlarken, ?Esnafı, bu büyük marketler bitirdi. Doymaz onlar! Aradan 100 yıl da geçse, doymazlar! Esnaf da umurlarında olmaz? diyerek öfkesini dile getirdi.
Bandırmalı bir diğer pazarcı Ahmet Can da, durumuna şükrettiğini belirtirken, ?Kendi ürünümüzü satıyoruz. Eğer satamazsak ve dökmek zorunda kalırsak, zarar ederiz. Ancak gübre ve mazot giderlerinin fazlalığı, bizi çok zorluyor? derken, Bursa´nın M. Kemalpaşa ilçesinden gelen Ramazan Girgin de, ?Vatandaş da artık Avrupalı gibi davranıyor. Günlük yaşıyor. Tüketebileceği ölçüde, az ürün alıyor. İşlerimiz çok iyi olmasa da, orta diyebilirim? değerlendirmesinde bulundu.

Erdek pazarına Karacabey´in Çavuşköy´ünden gelen Vedat Aydemir de, kavun-karpuz üreticisi. ?Bu yıl karpuz çok olunca para etmedi. Aşırı ekime bağlı bol üretim nedeniyle karpuz üreticisi zarar etti. Kavun ise çok kötü sayılmaz? derken, İstanbullu pazarcı Kemal Aslan ise günü kurtarmaya çalıştıklarını, ancak büyük marketlerin, esnafın belini büktüğünü öne sürdü.

VATANDAŞLAR NE DİYOR?

Tabii ki, madalyonun bir diğer yüzünü ise vatandaş oluşturuyor. Onlar da pazarlardaki ürün fiyatlarının yüksekliğinden yakınırken, özetle şunları söylediler:
?Fiyatlar uçtu gitti. Hele hele ortada hükümet olmayıp siyasi istikrarsızlık bulununca, herkes kendini kurtarmaya çalışıyor. Pazar yerlerindeki fiyatlar çok yüksek. Bazılarını almaya bütçemiz yetmiyor, bazılarından ise az miktarda alabiliyoruz.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli