Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdek Müftüsü İsmail Yalçın: ?Ramazan Bayramı, tutulan bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder?

Erdek Müftüsü İsmail Yalçın: ?Ramazan Bayramı, tutulan bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder?

Erdek İlçe Müftüsü İsmail Yalçın, yaptığı açıklamayla tüm halkın ve misafirlerin Ramazan Bayramı´nı kutladı.

Erdek İlçe Müftüsü İsmail Yalçın, yaptığı açıklamayla tüm halkın ve misafirlerin Ramazan Bayramı´nı kutladı.
17 Temmuz 2015 Cuma gününü Mübarek Ramazan Bayramının başlangıcı olduğunu belirten Müftü Yalçın, Ramazan Bayramının Müslümanların iki büyük bayramından biri olduğunu işaret etti.
?Cenab-ı Hak bu sene iki bayramı bir arada kutlamayı nasip etmiştir.

Çünkü Cuma günü de aynı zamanda Müslümanların bayramı olarak kabul edilir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı verilmiştir? şeklinde konuşan Yalçın, ?Ramazan ayı sabretmeyi, bağışlamayı, yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğrettiği gibi aç olanın, kimsesizin, yoksulun, öksüzün, yetimin, hastanın ve her türlü ilgi ve yardıma muhtaç olanların hatırlanmasına vesile olmaktadır. Müslümanlar zengin olsun fakir olsun, bayram günlerinde güçleri nispetinde sadaka verirler. Kendilerine bu ibadetin vacip olduğu kimseler, bayram namazından önce "fitre" adı verilen fıtır sadakalarını verirler. Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelîlere göre sadaka-i fıtır farz, Hanefi mezhebine göre vacibdir. Bayram namazından sonra Müslümanların birbirleriyle bayramlaşıp musâfaha (tokalaşma) yapmaları, kucaklaşmaları İslâm´ın hoş karşıladığı güzel geleneklerdir.? dedi.
Yalçın, mesajının devamında şu ifadelere yer verdi: ?Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mubah olduğu; müslümanların birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri, çocukların, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı, bütün bunlarla birlikte Allah´a karşı da sorumluluklarının bilinciyle topluca namaz kılıp birbirine nasihat ettikleri sevinç günleridir. Ramazan bayramında vâcib olan fıtır sadakası vermek, bayram namazı kılmak gibi ibadetlerin yanında sünnet, müstehab olanları da vardır. Ayrıca Ramazan Bayramı, tutulan bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder. Bir ay gibi uzun bir süreyle, özellikle Ramazan´ın yaz mevsimine denk geldiği bu sıcak günlerde nefislerine oruç tutturan müminler, sabır imtihanını vererek manevi sorumluluklarını yerine getirmenin sevincini Ramazan Bayramında yaşama imkânına kavuşurlar. Bayram insanları kaynaştırıp bir araya getiren en güzel vesilelerden biridir. Dayanışma gibi yüce bir duygunun tezahür ettiği bu kutsal günlerde, bizleri bir arada tutan değerleri yaşatmak, birlik ve beraberliğimizi korumak, huzur ve barış ortamını sürdürmek, kardeşlik duygularımızı geliştirmek için daha çok çaba göstermeliyiz. Öyle ki, dünyadan ahirete göçmüş, kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır. Onların bu dileğini yerine getirmek için mü´minler bayramda kabirleri ziyaret ederler; ruhlarına Kur´ân-ı Kerim´den Sureler, Fatihalar ve dualar okuyarak onları da sevindirirler. Ramazan Bayramının müminler arasında ayrı bir yeri vardır. Bu vesile ile değerli Erdek´li vatandaşlarımızın ve misafirlerimizin, milletimizin ve tüm İslam aleminin Mübarek Ramazan Bayramını tebrik eder, vatandaşlarımızın bayramı birlik-beraberlik ve huzur içinde geçirmelerini, gönül coğrafyamızda cereyan eden müessif olaylar sebebiyle zulüm ve eziyet gören Müslümanların biran önce huzura kavuşmalarını Yüce Allah´tan niyaz eder saygılar sunarım.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli