Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Erdek Körfezinin bitirilmemesi için yoğun çalışma sürüyor

Erdek Körfezinin  bitirilmemesi için yoğun çalışma sürüyor

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Balıkesir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasında, Erdek körfezinde inşa edilmesi düşünülen petrokimya ve ağır metal sanayi, büyük liman ve enerji santralleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Balıkesir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasında, Erdek körfezinde inşa edilmesi düşünülen petrokimya ve ağır metal sanayi, büyük liman ve enerji santralleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Platform Sözcüsü Dr. Kadir Dadan, Büyükşehir Belediyesi tarafından yurt içinde ve yurt dışında propagandası yapılan, Bandırma limanı ve sanayi yatırımları şeklinde lanse edilen yapıların, Erdek körfezinde inşa edileceğini, ancak sanayileşmeden birinci derecede etkilenecek Erdeklilerin bu konuda söz ve karar sahibi olmalarının istenmediğini açıkladı. 

Hiçbir girdisi bölgede olmayan, üretimi yurt dışına yönelik olarak yapılacak bu sanayileşmenin turizm, balıkçılık ve zeytincilik ile geçinen bölge halkı için bir kader olmadığını, ancak gerçekleşirse bir yıkım olacağını ve bu yıkımın sorumlularının meclislerde sanayileşme için el kaldıranlar olacağını dile getiren Dadan, ?Yaşamımıza ve malımıza kast eden bu sanayileşmeye rızamız yoktur. Çiğnenecek hakkımız sonsuza kadar kalıcıdır. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz, topraklarımızı terk etmeyeceğiz, pazarlık etmeyeceğiz, bunu bize reva görenleri affetmeyeceğiz ve onlar yapacaklarının bedelini elbet bir gün ödeyecektir.? diye konuştu.
Şu anda Erdek´te bir anket çalışması yürüttüklerini dile getiren dadan, ?İleride bir referandum da yapabiliriz. Ancak ?Sanayi mi? Turizm mi?´ sorusunun yanıtı bölge halkı için nettir. Bizim asıl korkumuz, gerekli ön araştırmaları tamamlamadan, girişilen Ocaklar Mahallesi kanalizasyon inşaatında çamura saplanan bir belediyenin, milyar avroluk liman kurmaya kalkarak Erdek körfezini de bir bataklığa dönüştüreceğidir.? şeklinde konuştu.
Dadan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin, hiçbir hammaddesi bölgede bulunmayan bu sanayi tesislerinin neden bu bölgede kurulmak zorunda olduğunu, ortalıkta simulasyonu yapılan projenin kim tarafından, hangi maliyetle ve hangi gerekçelerle hazırlandığını, sanayi alanındaki daraltılmayı neden yok saydığını, bu sanayileşmenin Türk Boğazlarında ve Marmara Denizinde yol açacağı etkilerin neler olduğunu ve nasıl bertaraf edileceğini, deprem riskine yönelik alınacak tedbirlerin neler olacağı ve bunun maliyetini, Bakanlar kurulu kararı sonrası bölgede yatırım yapan turizm işletmelerinin zararının nasıl tazmin edileceğini, Bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin kirlilikten nasıl korunacağını, Manyas Gölü ve kuş cennetinin nasıl korunacağını, gereken kamulaştırma bedelinin miktarı ve nasıl karşılanacağını, liman yatırımı için gereken miktarın nasıl karşılanacağı açıkça ortaya koyması gerektiğini dile getirdi.
Mücadelelerini ulusal ve uluslar arası alana da taşıyacaklarını ifade eden Dadan, bu yönde hazırlık çalışmalarını sürdüğünü ve önümüzdeki aydan itibaren hızlandıracaklarını açıkladı.
Haber Merkezi



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli