Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu yine uyardı

Erdek Körfezi Dayanışma  Platformu yine uyardı

Platform üyesi Dr. Kadir Dadan: ?Sanayi hava, su ve toprağı mutlaka kirletir?

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, ?doğa ve politika söyleşileri?ni sürdürüyor. Platform üyesi Dr. Kadir Dadan, üyeleriyle ve vatandaşlarla, ?sanayileşmenin bedeli? konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi. Dadan, Alevi Kültür Dernekleri lokalinde gerçekleşen söyleşide, Erdek Körfezi´ni bekleyen tehlikeleri anlatırken, ?Her sanayi tesisi çevreyi ve doğayı mutlaka kirletir. Ama günümüzde halen ?Hangi tesisin, çevreyi ve doğayı daha az kirleteceği´ konuşuluyor. Böylece konunun özü gözden kaçırılmak isteniyor? dedi. Erdek Körfezi´ne yönelik iki tehlikeye dikkati çeken Dr. Kadir Dadan, şunları söyledi:
?Kimya sanayisi ile uğraşan 24 şirketin kurduğu Kimya Sanayicileri ve Hizmetleri Derneği(Chemport), Türkiye´de kimyasal fabrikaların kümelenme şeklinde organize olmasını amaçlıyor. Bu amaçla, Türkiye´nin tüketiminin % 60´ının bulunduğu Marmara Bölgesi´ni gözlerine kestirdiler.
Deniz kenarında limanı, arkasında geniş arazileri bulunan, üzerinde fazla nüfus barındırmayan, nispeten sanayileşmiş bir ilçe ile bağlantılı, otoyol ve demiryoluna sahip, Bandırma´nın Erdek Körfezi´ne bakan Hıdırköy ve Bezirci topraklarını çok uygun buldular. 30 bin dönümlük bir alanda tesis kurmayı planlıyorlar. Yükselecek itirazları da, büyük ölçekli çevre düzeni planı ile yerel belediyeyi pas geçerek, olmazsa planı iptal ettirerek, eski düzendeki gibi kamulaştırma tehdidi ile arazileri ucuza kapatmayı düşünüyorlar. Bu amaçla bölgede 30 bin dönüm araziyi ellerine geçirmek istiyorlar. Erdek Körfezi için ikinci tehdit ise Marmara Ana Metal ve Makine Sanayicileri Derneği´nin, bölgeyi Ağır Metal İhtisas Bölgesi ilan ettirmeye çalışmasıdır. Bu dernekte İMES, Çolakoğlu Metalurji, Has Çelik Ferro Döküm(Efesan) ve Kroman Demir Çelik yer alıyor. Onlar da, Bandırmaya bağlı Şirinçavuş Mahallesi´nin doğusunda satın aldıkları 16 bin dönümlük arazide, devlet gözetiminde altyapı ve işletmeleri kurarak, kümelenme eğilimi içinde Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu´ya ihracat yapmayı hedeflerken, burada büyük bir liman yapmayı da planlıyorlar. Ortalama 200 metre uzunluğundaki gemilerin yanaşması için denize dolguyla Edincik yakınlarında, Erdek Körfezi´nin ortasına kadar yapılacak bu liman çok risklidir. Çünkü, bu bölge fay hattındadır. Önceki dönemlerde, bölgede yer alan Kyzikos kenti üç depremle yerle bir olmuştur.?
Bu tesislerin, deniz kirliliğinin yanı sıra çevre ve hava kirliliğine de neden olacağına işaret eden Dadan, ?Poyraz estiğinde Gönen´deki tarım arazileri, lodosta ise Erdek, bu kirliliği yaşayacaktır? diye konuştu. Dadan, sanayi tesislerinin, hava, su ve toprağı kirletmesinin kaçınılmaz bir sonuç olacağını sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



SEDAT TÜLEK
7.05.2019 17:28:32
Kadir Hocama selam. Çalışmalarınızı yeni takibe başladım.Ben İst. Fatih Mahmudiye İ.Ö.Ok. Müdür yardımcısıydım. Sizi kutluyorum selam ve sygılarımla...

  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false