Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Erdek Kaymakamlığından açıklama

Erdek Kaymakamlığından açıklama

Evlerini günübirlik kiraya verenler de güvenlik güçlerine bildirmek zorunda

1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu´nda, 31.10.2016 tarihinde önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre, kanunun ikinci maddesinin birinci fıkrasında sayılan tesislere, ?günübirlik kiralanan evler? de eklendi.
Erdek Kaymakamlığının resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklamada, 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu´nun ikinci maddesinde sayılan, konaklama tesisi, otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, günübirlik kiralanan evler, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her çeşit, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık kuruluşları, dinlenme ve huzurevleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesisleri, özel veya resmi her çeşit konaklama tesislerine tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutma, genel kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) bilgisayar terminallerine bağlanma, mevcut bilgi, belge ve kayıtlarını genel kolluk kuvvetlerine anlık bildirme zorunluluğu getirildiği bildirildi.
Açıklamada, belirtilen konaklama tesislerinden, genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara, mülki idare amirlerince 13 bin 300 yüz seksen üç; anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin 191 lira idari para cezası verileceği, bu fiillerin tekrarı durumunda işletme ruhsatlarının iptal edileceği hükmüne dikkat çekildi.

Açıklamada, ayrıca şu noktalara işaret edildi:
?Terminal bağlantısı olmayan otel, motel, pansiyon, yataklı konaklama tesisleri gibi işletmelere, genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmaları için bu maddenin yürürlüğe girdiği 22.11.2016 tarihinden geçerli iki ay süre tanınmış olup, bilgisayar terminaline son bağlanma tarihi 22.01.2017´dir.
Yukarıda belirtilen düzenleme ile yatak sayısı belirtilmeden, özel veya resmi her çeşit konaklama tesisleri ile günübirlik evler kanun kapsamına alındığından, Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi´ne(GİYKİMBİL) dahil olacak otel, motel ve tatil köyleri ile 30 yatak üzerinde kapasitesi bulunan özel veya resmi konaklama yerleri ve yatarak tedavi uygulayan özel sağlık kuruluşları olarak sınırlandırılan 02.03.2001 tarih ve 2001/2227 sayılı Bakanlar Kurulu kararının artık yasal dayanağı ve uygulanma imkânı kalmamıştır. Bu nedenle, 30 yatak kapasitesi altındaki işletmelerin, konaklama yerlerinin de genel kolluk kuvvetlerinin kimlik bildirim terminallerine bağlanmaları gerektiğinden, en geç 22.01.2017 tarihine kadar Erdek polis merkezine başvurarak, bilgisayar terminal şifrelerini almaları ve bilgisayar sistemine bağlanmaları gerekmektedir. Sisteme hâlen bağlı olanlar için bir günlük bildirimde bulunmanın idari para cezası 440 TL´den, 5 bin 191 TL´ye çıkarılmıştır.
1774 sayılı Kimlik Bildirim Kanunu´nun ikinci maddesi hükmüne göre, konaklama tesisi, otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, günübirlik kiralanan evler, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her çeşit, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık kuruluşları, dinlenme ve huzurevleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri, bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş-ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak, Devlet İstatistik Enstitüsü´ne, talebi durumunda vermek zorundadırlar.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli