Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Erdek Belediyesi ve Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Sarı: ?Marmarabirlik´e yeni ve bilimsel bir sistem gerekli?

Erdek Belediyesi ve Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Sarı: ?Marmarabirlik´e yeni ve bilimsel bir sistem gerekli?

Erdek Belediye Başkanı ve Marmarabirlik´e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sarı, Hidamet Asa´nın başkanlığındaki Marmarabirlik´in iyiye gitmediğini öne sürdü.

Erdek Belediye Başkanı ve Marmarabirlik´e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sarı, Hidamet Asa´nın başkanlığındaki Marmarabirlik´in iyiye gitmediğini öne sürdü. Birlik yönetiminin, TL bazında ele aldığı rakamlarla kuruluşu başarılı göstermeye çalıştığını, ancak tabloya dolar bazında bakılması gerektiğine dikkati çeken Sarı, şunları söyledi:
?Dolar bazında bakıldığında çiftçinin, zeytin üreticisinin zarar ettiği ortadadır. Çünkü rakamlar yalan söylemez. Örneğin, birliğe bağlı sekiz kooperatiften Marmara ve Edincik Kooperatifleri, son beş, Erdek Kooperatifi ise iki yıldır zarar ediyor. Buna rağmen bu birliklerin başkan ve yöneticileri, koltuklarını koruma adına Marmara Birlik yönetimin alkışlıyorlar.

Edincik Kooperatifi´nin yöneticileri, Marmarabirlik, Edincik´e depo yapacak diye seviniyorlar. Yapacaklar, tabii. Bu onların görevi. Marmarabirlik´te artık yeni ve bilimsel bir sistem kurulmalı. Faizler ve girdilerin yüksekliği üreticinin belini büküyor. Şirket gibi çalışan Marmarabirlik yönetiminin, üreticinin yerine bayilik sistemine önem vermesi yanlıştır. Bu uygulamaya göre bayiler, üretimde hiçbir emek harcamamalarına karşın üreticilerden daha çok kazanç elde etmektedirler. Artık yeni bir pazarlama sistemine ihtiyaç vardır. Üretim, budama, ilaçlama, gübreleme dahil bilimsel yöntemlerle gerçek leştirilmek zorundadır. Benim, Birlik Başkanı Hidamet Asa ile kişisel hiçbir problemim yok. Sadece sistemin, üretici ve kooperatifler lehine düzeltilmesinden yanayım.?
AŞAĞIYAPICI DA TOPRAKSIZ TARIM
Erdek Belediyesi olarak önümüzdeki dönemde ilçeye bağlı Aşağı Yapıcı Mahallesi´nde, pilot çalışma olmak üzere ?topraksız tarım? uygulaması başlatacaklarını belirten Sarı, şöyle konuştu:
?Başarılı olması durumunda bu uygulamayı diğer mahallelere de yaymak istiyoruz. Bunun yanı sıra ilçemizdeki zeytin, tarım ve hayvancılık ürünlerinin gerçek değerini bulması için de çaba harcıyoruz. Örneğin, Kapıdağ sütü çok değerli. Ayrıca keçi sütü de bulunuyor.?
Erdek Belediyesi olarak zeytin üreticisinin arazilerinde toprak analizleri de yaptırdıklarını belirten Sarı, ?Bandırma Ticaret Borsası laboratuvarında yaptırdığımız analizlerin sonuçlarına göre tüm arazilerde gübre fazlalığı, kalsiyum ve organik gübre eksikliği belirlendi. Bu çalışmalarımız sürecektir. Ayrıca üreticileri zeytin zararlıları ile mücadele konusunda da seminerlerle bilgilendiriyoruz? dedi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli