Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Engellilerin sorunları mecliste

Engellilerin sorunları mecliste

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, engelli vatandaşların sıkıntılarını meclise getirdi. MHP Milletvekili Bulut, engelli vatandaşlarımızın mağduriyeti ile ilgili olarak Başbakanın yazılı olarak cevaplandırması üzerine soru önergesi verdi.

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, engelli vatandaşların sıkıntılarını meclise getirdi.
MHP Milletvekili Bulut, engelli vatandaşlarımızın mağduriyeti ile ilgili olarak Başbakan`ın yazılı olarak cevaplandırması üzerine soru önergesi verdi.
Milletvekili Bulut, doğuştan veya sonradan herhangi bir sebeple bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, korunma, bakım, iyileştirme, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan 8 milyon civarında engelli vatandaşımızın bulunduğunu ve bu rakamın ülkemizde her yüz kişiden on birinin çeşitli sebeplerle fiziksel, zihinsel, ruhsal ya da sosyal yönden kendi kendine yetemeyecek durumda olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
Bu denli yüksek oranda engelli vatandaşımız olmasına karşın, sosyal hayatta ve çalışma alanında engelli vatandaşlarımıza çok fazla rastlanılmadığına da değinen Bulut,  engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama ve çalışma hayatına kazandırılması için çıkarılan kanunlarda belirlenen istihdam zorunluluğu alt sınır üzerinden uygulandığını ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nda belirtilen % 3 engelli çalıştırma zorunluluğu engellilerin işe alınması için azami bir sınır teşkil etmemesi gerektiğini belirterek, % 3 çalışma zorunluluğunun aksine asgari bir sınır olarak belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen 21 bin engelli memurumuz varken, bir o kadar da engelli memur kadrosu açığı bulunduğunu kaydeden Milletvekili Bulut, toplam kamu istihdamı ile kıyaslandığında  kanun gereği kamuda çalıştırılması gereken % 3 oranında engelli sayısı 93 bin 360 kişi olması gerektiğini işaret etti.
Bulut, Başbakan`a şu soruları yöneltti:
1. Tüm engelli vatandaşlarımızın kendi kendilerine yetecek ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde bir gelire kavuşturulmasını sağlamak için ne tür çalışmalar yapmaktasınız? 
2. Fiziki alanları ve işyerlerini de engelli vatandaşlarımıza göre dizayn edilmesi konusunda ne tür çalışmalar yapacaksınız? 
3. Engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama ve çalışma hayatına kazandırılması konusunda ne tür çalışmalar yapılmaktadır? 
4.657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nda belirtilen % 3 engelli çalıştırma zorunluluğunun artırılması konusunda çalışmalarınız var mıdır? 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli