Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ekinezya Adaçayı ve Kekik tutkunları Bandırma´ya akın edecek

Ekinezya Adaçayı ve Kekik tutkunları Bandırma´ya akın edecek

Bandırma ilçesi Doğanpınar Mahallesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Balıkesir İl Müdürlüğü´nün organizasyonuyla ekinezya, adaçayı ve kekik hasadı yapıldı.

Bandırma ilçesi Doğanpınar Mahallesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Balıkesir İl Müdürlüğü´nün organizasyonuyla ekinezya, adaçayı ve kekik hasadı yapıldı.
Kekik, ekinezya ve adaçayı hasadı Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Bandırma Kaymakamı Tuncay Sonel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ve kadın çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti.
Hasat gününde açıklama yapan Vali Yazıcı, çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirmenin önemli olduğunu ifade etti.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin günümüzde ilaç, kozmetik, gıda ve tarım için önem arz ettiğini dile getiren Vali Yazıcı, "Bugün burada, Bandırma Doğanpınar Mahallesinde bir arazide Ekinezya, Adaçayı ve Kekik hasadı yapacağız. Türkiye endemik ve tıbbi aromatik bitki varlığı bakımından çok zengin bir ülke. Bu alanda özellikle Balıkesir ön plana çıkıyor. Erdek ve Bandırma yöresinde Karadeniz, Edremit ve civarında Akdeniz, Dursunbey´de iç bölgelerdeki bitki örtüsü var. Dolayısıyla bitki çeşitliliği açısından son derece zengin bir il durumundayız. İlaç, gıda, kozmetik, boya ve kimya sanayisinde kullanılan bitki türleri var. Bandırma´da ekinezya, kekik, Erdek ve civarında defne, adalarda ise bol miktarda adaçayı var. Dünyada sadece bölgemizde yetişen bitki türleri var." dedi.
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı önemsediğini vurgulayan Vali Yazıcı, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son yıllarda alternatif tıpta, kozmetikte, sağlık sektöründe, beslenmede önemli bir yeri olmaya başlayan tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Türkiye, üç önemli floristik bölgenin kesiştiği alanda bulunması nedeniyle geniş bir bitki çeşitliliğine, farklı iklimlere ve geniş yüzölçümüne sahip olması bakımından bu bitkilerin üretilmesinde önemli bir potansiyele sahiptir. Bu kadar zengin bir kaynağa sahip ülkemizde halen doğadan toplanan ve üretimi yapılan bitkilerin sayısı çok azdır. Amacımız Balıkesir´in var olan zengin florasını ortaya çıkartmak, bu floraya dikkat çekmek ve turizm sektöründe gerekli tanıtımını yapmak. Bu ürünlerin yöremizde daha çok yaygınlaşması için gerekli her türlü desteği vereceğiz. İnşallah bölgemizde bunu daha çok geliştirip kadın çiftçilerin var olan emeklerini ön plana çıkarmak istiyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Bandırma Kaymakamı Tuncay Sonel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ve vatandaşlar tarlada ekinezya hasadı yaptı. Ardından adaçayı ve kekik bahçeleri gezilerek hasat etkinliği sona erdi.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli