Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ekim ayı açlık sınırı 1.064 TL

Ekim ayı açlık sınırı 1.064 TL

Türk-İş İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırıyla ilgili bilgi verdi. Demirer, açlık sınırının 1.064, yoksulluk sınırının 3.467 lira olduğunu söyledi.

Türk-İş İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırıyla ilgili bilgi verdi. 
Demirer, açlık sınırının 1.064, yoksulluk sınırının 3.467 lira olduğunu söyledi.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının 1.064,26 lira,  gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının 3.466,65 lira olduğunu kaydetti.
Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti yılbaşına göre 258 lira artış gösterdiğin vurgulayan Demirer, gıda harcamasının tutarına on ayın sonunda gelen ek yükün 79 lira olduğunu belirtti.
Dört kişilik ailenin "insan onuruna yaraşır bir hayat" sürdürebilmesi için yapması gereken harcama tutarının 3.466 lira olarak hesaplanırken, tek bir işçi için hesaplanan yaşama maliyetinin Ekim ayında 1.170,92 lira olarak hesaplandığını kaydeden Demirer, "2013 yılının ikinci altı aylık dönemi itibariyle net asgari ücret 803,68 liradır. Bu tutar, ailesi dikkate alınmadan tek bir işçi için, işveren-devlet kesimi temsilcileri tarafından oy çokluğuyla kararlaştırılmıştır. Buna göre, bekâr bir işçi açısından var olan net asgari ücretle olması gereken net asgari ücret arasında 367 lira tutarında bir fark bulunmaktadır. Çalışanların elde ettiği gelirle insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmek için yapılması gereken harcama arasındaki fark arttıkça geçim koşulları ağırlaşmaktadır. Bu fark kapanmadan mevcut ücretin enflasyon kadar artırılması yoksulluğu ortadan kaldırmamaktadır. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, bu ay yine bir fiyat değişikliği tespit edilmemiştir. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden, tereyağı, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmezken, margarin fiyatı yükselmiştir. Zeytin fiyatı bu ay yine aynı kalmıştır.  Şeker, reçel, pekmez, tuz, salça da bu ay fiyatı değişmeyen gıda maddeleri arasında yer almıştır. Ancak bal fiyatında bir gerileme hesaplanmıştır. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri fiyatı da aynı kalırken, yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği vb) Antep fıstığı ve ay çekirdeği fiyatında artış belirlenmiştir. Çay ortalama kilogram fiyatı ile ıhlamur fiyatı aynı kalmıştır." dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli