Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Eğitimciler yeni döneme sorunlarla başladı

Eğitimciler yeni döneme sorunlarla başladı

Türk Eğitim-Sen BAÜ Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Savaş yeni akademik yılın sorunlarla başladığını öne sürdü.

Türk Eğitim-Sen BAÜ Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Savaş yeni akademik yılın sorunlarla başladığını öne sürdü.
Fazla mesailer, görevde yükselme sınavları, personel açığı, fakülte ve yüksekokul sekreterlikleri, akademik ve idari personel ücretlerinin sorunların başında geldiğini kaydeden Savaş, 1 Ocak 2013 tarihinde kesilen idari personelin fazla çalışma ücretlerinin, geçtiğimiz eğitim-öğretim yılının bahar döneminde gerek çalışanlar, gerekse eğitim-öğretim açısından zorluklara sebep olduğunu söyledi.
Şu anda ödenen maaşlarla bilimsel çalışma yapmanın imkânsız olduğunu, maaş düşüklüğü, "Üniversite"nin ve "Üniversite Hocalığı"nın saygınlığını çok tehlikeli bir şekilde aşındırdığını kaydeden Savaş üniversite hocalarının yeni mezun olup işe başlayan talebelerinden daha az maaş aldığını, yardımcı doçentler, öğretim görevlileri, okutman ve araştırma görevlileri bir teknisyenden daha az maaş alır hale düşürüldüğünü vurguladı.
Akademik ve idari personelin çoğunun maaşının yoksulluk sınırının altında gezdiğini ifade eden Savaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Üniversitelerimizdeki hocaların maaşı dünyadaki meslektaşlarıyla mukayese edilince, Brezilya ve Kolombiya`daki meslektaşlarından daha az ücret alır hale getirilmiştir. Üniversite Hocalığı amatörce yapılan, bir "boş zamanları değerlendirme meşgalesi" değil, bir "meslek"tir. Araştırma görevlisinden profesörüne varıncaya dek, tüm akademisyenler, amatör değil, "profesyonel"dir. Bir "iş" yapar, bunun karşılığında bir "ücret" alır ve bununla da geçimini sağlarlar. Üniversitelerin araştırma imkânlarının yetersiz olması yüzünden, Hocalarımız bilimsel çalışma masraflarını kendileri karşılamak zorunda kalıyorlar.  Üniversite Hocalarına hem statülerine uygun ve hem de bilim yapabilmelerine elverişli bir ekonomik ortam sağlanabilmesi için gereken ücret zammı en az % 50 olması gerektiği hâlde, malum sendikanın öncülüğünde sıfır ek ödemeye mahkûm edilmeleri şok etkisi meydana getirmiştir."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı