Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Edremit'te 1. Hıdrellez Şenliği yapıldı

Edremit

Edremit Belediyesi ve Balıkesir Edremit Körfez Roman Derneği tarafından 1. Hıdrellez Şenliği Şehit Hamdibey Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Edremit Belediyesi ve Balıkesir Edremit Körfez Roman Derneği tarafından 1. Hıdrellez Şenliği Şehit Hamdibey Meydanı'nda gerçekleştirildi.
Etkinliğe Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Türkiye'nin ilk Roman Milletvekili adayı CHP İzmir Milletvekili Adayı Özcan Purçu, Roman Derneği Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Balıkesir Edremit Körfez Roman Derneği Başkanı Oktay Sümertaş, Roman toplumunun yıllardan bu yana ötekileştirilmesine farklı görülmesine rağmen vatanına ve milletine en bağlı toplumlardan birisi olduğunu belirterek, Bizler sorunlarımızı dile getirmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 550 odasından birisinin bizlere verilmesini istedik. CHP Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir roman kardeşimizi Özcan Purçu'yu İzmir'den aday gösterdi. Bugün aramızda bulunan sevgili Özcan Purçu'ya hoşgeldiniz diyor, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Roman camiasına olan yaklaşımından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, 6 Mayıs doğanın yeniden doğuşu, yeniden yaşamın başlangıcı ama 6 Mayıs'ta bir şey daha vardı. Dün akşam onun anısına bir gece düzenledik. Bizlerin bu ülkede bağımsız olarak yaşatılabilmesi adına, ellerinde Türk bayrakları, yüreklerinde Mustafa Kemal Atatürk sevgisi ile 43 yıl önce idam edilen üç fidanımızda vardı. Hepimiz adına onları bir kez daha saygıyla anıyorum. Bizler bir tek şeye canı gönülden inanıyoruz. Geçmişimizi bilmez isek geleceği doğru kurma şansımız yok. Hıdrellez ile her türlü geleneklerimizi yaşatmak mecburiyetindeyiz. Biz geldiğimiz günden itibaren Edremit'in tamamında gelenek ve göreneklerimizi yaşatabilmek adına, her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz.” dedi.
CHP İzmir 1. Bölge 5. Sıra Milletvekili Adayı Özcan Purçu, yaptığı konuşmada; 92 yıllık Cumhuriyet tarihinde bir özlem bitti. Bu ülkede 1400 yıldan beri Romanlar yaşıyor. Bugüne kadar ne görüldük ne duyulduk, ne işitildik. Kendi yoksulluğumuz, sefaletimizi hep içimizde yaşadık. Hiç kimseye şikayet etmedik, ülkemize bir gram zeval vermedik, devletimize ait bir tane camı kırmadık. Hiçbir şekilde saygısızlık etmedik, sizlerle birlikte kardeşçe bugüne kadar yaşadık. Ülkemizde 6 milyon Roman vatandaşı yaşıyor. Hangi ile ilçeye giderseniz gidin bir tane Roman mahallesine rastlarsınız. Ama ne acıdır ki bizim mahallerimize demokrasi, özgürlük, eşit yurttaşlık ilkesi, siyasal eşitlik girmedi. Dolayısı ile herkes demokrasiden bahsettiği halde biz bunun bir gramını bile görmedik. Düşünebiliyor musunuz? 6 milyon roman vatandaşı yaşasın ama ne sözü dinlensin, ne temsil edilsin, ne sorunları konuşulsun, görülsün, duyulsun. Artık Cumhuriyet Halk Partisi ile bu ayıp sona erdi. 92 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir roman çocuğu kontenjandan, İzmir gibi CHP'nin kalesi olan bir ilden aday gösterildi. Bu demokrasinin, eşitsizliğin ayıbı CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından sona erdirilmiştir.” dedi.
Konuşmaların ardından sanatçılar Su Erçulha, İlhan Altın ve Zeki Gül sahne aldı. Hareketli ezgileri ile katılanlara eğlenceli bir gece yaşattı.



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli