Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Edremit ?Zeytin Hasat Sonu Şenliği? yapıldı

Edremit ?Zeytin Hasat Sonu Şenliği? yapıldı

Edremit´te bölgenin geçim kaynağı olan zeytin sektörüne dikkat çekmek, üretici ve tüketiciyi bir araya getirmek amacıyla düzenlenen ?Zeytin Hasat Sonu Şenliği? Faruk Serpil Parkı´nda gerçekleştirildi.


Zeytin sektöründe yıllardan bu yana süregelen ve hasadın son gününde ?Meci? olarak adlandırılan gelenek ?Zeytin Hasat Sonu Şenliği? ile yeniden hayat buldu.
?Zeytin Hasat Sonu Şenliği? Ticaret Odası önünden üreticilerin, firmaların katılımı ile traktörler, hasat makineleri, halk oyunları ekipleri ve konukların yer aldığı kortej yürüyüşü ile başladı. Cumhuriyet Meydanı´nda Balıkesir Valisi Mustafa Yaman´ın da katıldığı açılış töreni, Belediye başkanı Kamil Saka´nın Atatürk anıtına çelenk koyması ile başladı.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, zeytin ve zeytinyağının bölgedeki önemine vurgu yaparak ?Edremit Körfezi´nde yaşayan binlerce yurttaşımızın en önemli geçim kaynağı olan zeytin ve zeytinyağımıza dikkat çekmek, üreticinin yaşadığı sorunlara değinmek ve üretici ile tüketiciyi bir araya getirmek amacıyla düzenlediğimiz ?Zeytin Hasat Sonu Şenliği?ne katıldığınız için teşekkür ediyorum. Geçmişten günümüze tarihte kutsal olarak kabul edilen zeytin, bizler için ayrı bir önem taşıyor. Zeytin sadece kahvaltılarda tüketilen bir gıda ürünü değil, doğumdan ölüme kadar hayatımızın her alanında var olan, bir yaşam tarzı ve ayrı bir kültürdür. Çocuklarımızı evlendirirken, oğullarımızı sünnet ettirirken hasadın durumuna göre tarih belirlediğimiz zeytin; Bizler için geçim kapısı, bereket, bolluk kısacası hayat demektir. İklim ve coğrafya bakımından Kazdağları´nın güney yamaçlarında Ege´nin meltemleri ile yetişen zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarımız ülkemizin ve dünyanın en kaliteli zeytinyağı olarak kabul görmektedir. Barışın simgesi ve sağlığın dostu zeytin ve zeytinyağımıza dikkat çekmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Zeytin üreticimizin yıllardan beridir süregelen geleneği olan, hasadın son gününde yapılan ?meci? kutlamalarını ilgili kurumlarla birlikte çağdaş bir yaklaşım ile şenlik havasında yeniden canlandırmak istedik.? dedi.
Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, ?Zeytine yönelik böyle etkinliklerin Edremit´imize ve sektörümüze hayırlı ve faydalı olacağını düşünüyorum. Zeytinimizin tarihi çok eskiye dayanıyor. Sağlık ve ekonomik açıdan önemli bir yeri olan zeytinimizin yapılacak bu tür etkinliklerle, hem tanıtımı hem de ilimiz ve ilçemiz içinde bir marka haline getirilmesi gerekiyor. Bu tür değerlerimizin korunması ve paylaşılması bizim için önemli, bu değerleri koruduğumuzda da bize ekonomik getirisi elbette olacaktır? dedi.
Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, ilçede ki zeytin sektörü ile ilgili istatistik bilgiler vererek ?Edremit´imiz için çok önemli bir değer olan zeytinle ilgili böyle bir etkinliği gerçekleştirmekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Etkinliklerin üreticilerimize, ilçemize hayırlı olmasını diliyorum? diye konuştu.
Açılışın ardından Faruk Serpil Parkı´nda düzenlenen etkinliklere geçildi. Zeytin sektöründe faaliyet gösteren firmaların stantlarının açılmasından sonra ?Meci? geleneği gerçekleştirildi.
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli