Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Edremit, MECİ Şenliği ile renklendi

Edremit, MECİ Şenliği ile renklendi

Zeytin ürününe sahip çıkan Edremit, 2. Zeytin Hasat Sonu (MECİ) Şenliği ile renklendi.

Zeytin ürününe sahip çıkan Edremit, 2. Zeytin Hasat Sonu (MECİ) Şenliği ile renklendi.
Edremit´te bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Hasat Sonu (MECİ) Şenliği başladı. Üç sürecek etkinlikte ?MECİ? geleneği canlandırılıp çeşitli aktivitelerle zeytin ve zeytinyağına dikkat çekildi
MECİ Şenliği Edremit Ticaret Odası önünden üreticilerin ve firmaların katılımıyla traktörler, hasat makineleri, halk oyunları ekipleri ve misafirlerin yer aldığı Cumhuriyet Meydanı´na kadar süren kortej yürüyüşü ve açılış töreni ile başladı.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka tarafından Atatürk anıtına çelenk konulmasından sonra Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Edremit Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından bir konuşma yapan Başkan Saka, ?Zeytin üreticimizin yıllardan bu yana hasadın son gününde kutladığı MECİ geleneğini ilçemizde ki ilgili kurumlarla birlikte bir şenlik havasında geçtiğimiz yıl yeniden hayata geçirdik. Bu yıl 2. MECİ Şenliği´nde sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Zeytin ve zeytinyağı bölgemiz için çok önemlidir. Zeytin sadece kahvaltılarda tüketilen bir gıda ürünü değildir. Yöremiz insanı için hayatın her alanında var olan bir yaşam tarzını temsil eder. Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz bu şenlik sayesinde dünyanın en kaliteli zeytinyağlarını üreten Edremit Körfezi Zeytinyağlarımıza ve tescilli Edremit Yeşil Çizik zeytini başta olmak üzere zeytin ve zeytinyağı sektörünü daha iyi tanıtma fırsatı bulacağımıza inanıyorum. Diğer yandan tarladan sofralarımıza bu ürünü sağlayan üreticinin sorunlarına eğilmeyi, üretici ve tüketiciyi bir araya getirerek en önemli geçim kaynaklarımızın başında yer alan zeytin ve zeytinyağımıza dikkat çekmeyi amaçladık.? dedi.
Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, geçen yıl ilki yapılan etkinliğin ilçenin en önemli geçim kaynaklarından olan zeytin sektörünün gelişime katkı sağlayacağına inandıklarını, ilçenin her alanda olduğu gibi en önemli geçim kaynağı olan zeytin sektörünün de daha ileri sevilere taşınması için MECİ Şenliğinin düzenlendiğini söyledi.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ve AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu tarafından da birer konuşma yapıldı.
Ardından, 2. Zeytin Hasat Sonu (Meci) Şenliği kapsamında Faruk Serpil Parkı´nda zeytin zeytinyağı ile zeytin hasat makineleri ve iş makinelerinin yer aldığı stantlar açıldı. Katılımcı firmalara katılım belgeleri verildi. Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi´nde ressam Mualla Can´ın ?İda´nın Zeytin Ağaçları? konulu resim sergisi Şükrü Tunar Kültür Merkezi´nde Suat Çağlayan´ın ?Zeytin Ağaçları? konulu fotoğraf sergisi açıldı. Etkinlik kapsamında Kazdağlı Gülsüm Ana ve Nurdan çakır Zengin tarafından zeytinyağlı yemekler gösterisi yapıldı.
Edremit Kaymakamlığı, Edremit Belediyesi Ticaret Odası ve Ticaret Borsası tarafından düzenlenen 2. Edremit Zeytin Hasat Sonu Şenliği´nde asırlardır yapılan meci merasimi yeniden canlandırıldı. Edremit Meslek Yüksekokulu karşında ki tarlada yapılan Meci´ye ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Son ağaçtan zeytinleri toplayan zeytin işçileri, yaklaşık yüz gündür patron ile işçi arasındaki organizasyonu sağlayan kahyayı ağaca bağladıktan sonra patrondan bahşiş istedi. Zeytin ağası rolünü üstlenen Edremit Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer, zeytin toplayan kadınların sepetlerine bahşişlerini bırakarak, zeytin ağacına bağlanan kahyayı ve eşini kurtardı. Daha sonra zeytin işçilerine ve misafirlere helva ikram edildi. Folklor gösterisi ile meci sona erdi.
Zeytin ağası Edremit Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer, "Zeytinleri toplayan arkadaşlar ile üç-dört aydır çok yakın ilişki içindeyiz. En son hasat yapılırken şenlik olur. Son gün kahyamızı bir ağaca bağlarlar. Biz tayfayla pazarlığımızı yaparız. Bahşiş verip kahyayı ve karısını kurtarırız. Muhabbetimiz hiç eksilmesin diye tahin helvasını paylaşır ve onlardan helallik alıp ayrılırız" dedi.
MECİ nedir? Zeytin sektöründe hasadın son gününde halk arasında ?Zeytin Kurtuluşu (Hasat sonu-son ürünün toplanması-hasadın sona ermesi) diye adlandırılan gelenek. Geleneğe göre zeytin tayfaları (işçileri) hasadın sona erdiği gün kahyayı zeytin ağacına bağlayıp tarla sahibinden bahşiş ister. Tarla sahibi bahşiş verdikten sonra kahya ağaçtan çözülür, tarlada ateş üzerinde pişirilen yemekler hep birlikte yenilir, eğlence düzenlenir. Tarladan dönüşte zeytin hasadında kullanılan sırığın (sopa) ucuna bez bağlanarak bayrak şeklinde asılır. Bu şekilde bu bayrağı görenler hasadın sona ermiş olduğunu anlar.
Zeytin Kurtuluşu; Ürün o kadar çok ve bereketli ki, hasadın çok uzun sürdüğü, toplaya toplaya ancak bitirildiği anlamı taşır. Haber Merkezi



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli