Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Edincik’te zeytin rekoltesi düşük

Edincik’te zeytin rekoltesi düşük

Marmarabirlik’e bağlı 775 Sayılı Edincik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mehmet Özçakır,

Marmarabirlik’e bağlı 775 Sayılı Edincik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mehmet Özçakır, elverişsiz iklim koşulları ve yağışların az olmasına bağlı kuraklık nedeniyle içinde bulunduğumuz 2023-2024 alım döneminde zeytin rekoltesinde önemli düşüş yaşandığını belirtti.

Geçen yıl kooperatif olarak 11 bin ton rekoltelerinin bulunduğunu, bu yıl ise ortaklarının 6 bin ton rekolte bildirimi yaptıklarına işaret eden Özçakır, şunları söyledi:

“Bu yıl zeytinde ‘yok yılı’ yaşanıyor. Ortaklarımız bu yıl için 4 bin ton Gemlik tipi, 2 bin ton su tipi olmak üzere toplam 6 bin ton zeytin bildiriminde bulundu. Marmarabirlik, yeni dönem için alım fiyatlarını açıkladı. Fiyatlar, beklentimizin de üzerinde oldu. Bunun için Birlik Başkanımız Hidamet Asa’ya teşekkür ediyorum.”

SU ZEYTİNİNE “COĞRAFİ İŞARET”

Edincik su zeytini ve zeytinyağına “coğrafi işaret” alınması için Bandırma Ticaret Odası-Marmara Birlik’in ortak girişimlerinin bulunduğunu vurgulayan Özçakır, “Su tipi zeytin, Edincik için çok önemli. Geçen yıl, 1500 ton su zeytini aldık. Bu ortalama her yıl bu kadar oluyor. ‘Coğrafi İşaret’ alınması da su tipi zeytin ve zeytinyağına ayrı bir katma değer katacaktır” dedi.

Kooperatiflerine 7 kırsal mahalleden 2850 ortağın bulunduğunu belirten Özçakır, Tarım Kredi Kooperatifi’nin de bölgeden alım yapacağı konusunda ise “Bu gerçekleşirse tabii ki rekabet unsuru oluşur ama Tarım Kredi Kooperatifi’nin, üreticiyi mutlu edecek bir fiyat vereceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Edincik’ zeytin rekoltesi düşük
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı