Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Edincikliler Limana çekimser

Edincikliler Limana çekimser

Özel Edincik Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından Edincik Atizi Mevkiinde yapılması planlanan Liman Tesisi Projesinin ÇED toplantısı gerçekleştirildi.

Özel Edincik Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından Edincik Atizi Mevkiinde yapılması planlanan Liman Tesisi Projesinin ÇED toplantısı gerçekleştirildi. Edincik Belediyesi Nikah Salonunda dün 14.00`da gerçekleştirilen toplantıda ÇEDFEM Müh. Hiz. Ltd. Şti. tarafından proje tanıtım sunumu gerçekleştirildi.
Edinciklilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşen toplantıda Edincik Belediye Başkanı Mehmet Yağcı`da hazır bulundu. 
Toplantıda öncelikle projenin tanıtımını içeren bir slayt sunumu gerçekleştirildi. Edincik`in büyük ölçüde çevresini değiştirecek projeye dair yapılan sunumda şu bilgiler verildi:
-Yapılması planlanan liman tesisi projesi, Balıkesir İli, Bandırma İlçesi, Edincik Belediyesi sınırları içerisinde, Atizi Mevkiinde, tapuda 5009-5009-53121-5413 parsellerin deniz tarafında kuzey-kuzeybatısında yer alan 36.917,491 m2`si deniz alanında, 402,25 m2`si kara tarafında olmak üzere iskele, rıhtım ve dolgu alanından oluşan liman yapımı ve işletilmesi projesidir.
-Projede deniz yapılarında belirli bir derinliğe kadar dolgu ile belirli derinlikten sonra ise kazıklı temel üzerine betonarme tabliye olarak tasarlanmıştır.
 Liman, 3 ayrı yük hacmini taşıyabilecek gemilerin yanaşabileceği bir terminal ve stok alanından oluşacaktır.
-Limana yanaşabilecek gemi türleri;
-Genel Kargo Gemileri
-Dökme Kuru Yük Gemileri
- Ro-Ro Gemileri 
-Hakim dalga yönü de göz önünde bulundurularak oluşturulan iskele sistemi Genel Kargo, Dökme Kuru Yük ve Ro-Ro gemilerinin rahatça yanaşabileceği şekilde tasarlanmıştır.
- Liman tesisine minimum 1.000 DWT ile maksimum 9.000 DWT arasındaki gemiler yanaşabilecektir.
- Gerçekleştirilecek projenin inşaat aşamasında 60 kişilik personelin, işletme aşamasında ise 25 kişilik personelin çalışması planlanmaktadır.
"ZEYTİNLİKLERİMİZE VE KÖRFEZİMİZE NE OLACAK KORKUSU" 
Gerçekleştirilen sunumun ardından toplantıya katılanların görüş, soru ve önerileri alındı. Edinciklilerin proje ile çevre kirliliği olup olamayacağı, proje yapımının gerçekleşeceği bölgedeki zeytinliklerin zarar görüp görmeyeceği, limanın Edincik`e olacak artıları ve eksileri yönünde soruları oldu. Çoğunluk proje hakkındaki olumsuz düşüncelerini iletirken, projeyi destekleyerek Edincik`e önemli katkılar sağlanacağı konusundaki düşüncelerini dile getiren katılımcılar da oldu.
Toplantı sonunda sorulan sorulara dair cevaplar verilirken yapılacak limanda çevre kirliliğine  dair her türlü önlemin alınacağı ve yapım sırasında da sonrasında da özellikle bölgedeki zeytinliklere en az seviyede zarar gelmesi için çaba gösterileceği ifade edildi.
"YAĞCI PROJENİN DESTEKLEMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ."
Toplantıda son olarak konuşan Edincik Belediye Başkanı Mehmet Yağcı oldu. Yağcı projeye destek verilmesi gerektiğini söylerken, "Zeytin bizim canımız. Yegane geçim kaynağımız. Tabiki de çevreye ve özellikle de zeytinimize zararı gelecek yatırımlara izin vermeyeceğiz. Ancak bu proje de böyle bir durum söz konusu değil. Bu projenin önünü açmalıyız. Bu proje Edincik`e ve bölgemize çok önemli değerler kazandıracak." diye konuştu ve projeye vatandaşların desteğini istedi. Yağcı konuşmasında özellikle çevreye zararı olacak projelerin karşısında olacaklarının altını çizdi. Toplantı Yağcı`nın konuşması ile sona ererken, vatandaşların görüşlerinin ve sorularının not alındığı ve projede tüm görüşlerin değerlendirileceği bilgisi verildi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı