Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Edincik altına Ro-Ro limanına geçit yok!

Edincik altına Ro-Ro limanına geçit yok!

?Buraya yapılacak liman, Erdek Körfezi´ni bitirir, Erdek´in kamyon-tır trafiğini artırır?

Özel bir şirketin, Edincik altına kurmak istediği Ro-Ro limanına Bandırma Belediye Meclisi ?yeşil ışık? yakmadı.
Belediye meclisinin, birinci başkan vekili Erhan Elmastaş´ın başkanlığında gerçekleştirdiği mayıs ayı toplantısında, Ro-Ro limanının kurulmak istendiği Edincik Mahallesi, 5008-5009 numaralı parsellerde yapılması istenen imar plânı değişikliği isteğiyle ilgili imar komisyonundan gelen rapor okundu. Raporda, buraya Ro-Ro limanı yapılmasının uygun görülmediği, gerekçeleriyle birlikte belirtiliyordu. Gerekçeler arasında, bu bölgenin, vatandaşların denize girdiği doğal bir plaj olmasının yanı sıra piknik bölgesi, özel ürün alanı olması, Erdek´e giden yolun kamyon ve araç yükünü artırarak, trafik sorunları yaratacağı ve Kyzikos antik kentine yakınlığı yer alıyordu.
HARUN ALGÜL´ÜN İLGİNÇ İTİRAZI
Rapora ilginç bir itiraz, MHP´li belediye meclis üyesi olup, Edincik altına yapılmak istenen Ro-Ro limanının projesini çizen Harun Algül´den geldi. Algül, bu bölgeye yeni bir yöntemle yapılacak limanın doğaya ve çevreye zarar vermeyeceğini, imar komisyonu üyelerinin, konuyu hiç incelemeden reddettiğini öne sürünce meclis gerildi.
CHP´li üyelerden Dr. Selim Panç, bu bölgeye yapılacak Ro-Ro limanının, plajın ve bölgenin katliamı anlamına geleceğini vurgulayarak, Erdek´in kamyon ve tır yükünü artıracağını belirtirken, ?Bırakın, bu plaj ve bölge doğal kalsın. Yoksa 50 yıl sonra gelecek kuşağa bunun hesabını veremeyiz? dedi.
CHP´li mimar Cemal Adıgüzel de, bu limanın Erdek başta olmak üzere bölgenin trafik yükünü artıracağına dikkat çekerken, ?Bu limanın, bölgenin doğasına ve çevreye zarar vermemesi söz konusu değildir. Kaldı ki, şu anda Çelebi Bandırma Limanı bile Bandırma´yı boğmaya başladı. Nefes alamıyoruz. Erdek yolu araç trafiği artık eskisi gibi rahat akmıyor. Eğer liman yapılacaksa, bunun yeri Şirinçavuş yöresidir? diye konuştu. 

CHP´li Abdullah Erbay, liman yapılmak istenen bu bölgede vatandaşların piknik yapıp, denize girdiklerine dikkat çekerken, ?Ben de, bu yörenin bir çocuğu olarak yıllarca buradan denize girdim. Buraya yapılacak liman, Erdek Körfezi´ni bitirir? değerlendirmesinde bulundu.
CHP´li üye ve Bandırma Kent Konseyi Başkanı Mimar Şerafettin Engüdar, liman yapılmak istenen bu bölgenin denizinin sığ olması nedeniyle dip taramasıyla yaklaşık 28 bin metre karelik yeni dolgu yapılacağını, bu duruma Anıtlar Yüksek Kurulu´nun da sıcak bakmayarak, kaygı duyduğunu vurgularken, şunları söyledi:
?Üstelik, bu bölgeden, Çanakkale Savaşı için giden gemilerden bazıları burada batmış. Burada, deniz altında mezarlar ve deniz batığı var. Bu bölgeye yapılacak bir Ro-Ro limanı, kamyon ve tır trafiğini artırır. Araç zinciri, Tatlısu kavşağına kadar uzanır. Bandırma-Erdek trafiği sıkıntı yaşar. Bu bölge aynı zamanda sit alanıdır. Denize girilip, piknik yapılan bir bölgedir. Buraya yapılacak liman, doğal ve tarihsel güzellikleri ve yaşamsal alanları yok edeceğinden bir katliamdan farkı yoktur.?
SAMİ TÜRKMEN´DEN AL-GÜL´E: ?SEN, NASIL ÇEV-RECİSİN??
Bu arada söz alan CHP´li Sami Türkmen, Edincik altına Ro-Ro limanı yapılmasını savunan ve liman projesini çizen MHP´li Harun Algül´ü ağır bir dille eleştirdi. Algül´ün, bir çevre örgütünde de bulunduğuna dikkat çeken Türkmen, şöyle konuştu:
?Ben, teknik bir uzman değilim. Bu nedenle teknik işlerden anlamam. Ancak şunu söyleyebilirim. Buraya yapılacak liman için 28 bin metre karelik bir deniz alanı doldurulacak. Bu yerin altında Çanakkale Savaşı´na giden gemilerin batması nedeniyle gemiler ve mezarlar bulunuyor. Her şeyden önemlisi de, bu bölgede yaşayanlar, buraya liman yapılmasını istemiyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan ÇED toplantısında da bunu isyan ederek dile getirdiler. Halkın istemediği bir yatırım olmamalıdır. Harun Algül arkadaşımız, üstelik bir çevre örgütü çatısı altında. Bana kalsa onu, bu çevre örgütünden aforoz ederim.?
Konuşmaların ardından imar komisyonu raporu oylandı. MHP´li üyelerin, komisyon raporuna karşı, Ro-Ro limanından yana oy kullanıp, AKP´lilerin ?çekimser? kaldıkları rapor, CHP´lilerin oylarıyla kabul edildi ve Edincik altına Ro-Ro limanı yapılmasına oy çokluğu ile izin çıkmadı.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli