Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Düzlerde Tularemi paniği

Düzlerde Tularemi paniği

İlçeye 6 kilometre uzaklıkta Düzler Bölgesinde Tularemi hastalığına rastlanıldı. Sağlık görevlilerinden edinilen bilgiye göre, söz konusu hastalığın mahallede bulunan kemirgenlerin içme suyu şebekesinin açık olan bölümlerine girmesi sonrasında..

İlçeye 6 kilometre uzaklıkta Düzler Bölgesinde Tularemi hastalığına rastlanıldı. Sağlık görevlilerinden edinilen bilgiye göre, söz konusu hastalığın mahallede bulunan kemirgenlerin içme suyu şebekesinin açık olan bölümlerine girmesi sonrasında bulaştığı dile getirildi. Hastalıktan dolayı 2 kişi Bursa Tıp Fakültesi ve Bandırma Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Düzlere gelen Balıkesir Halk Sağlığına bağlı uzmanlar Düzlerde içme suyu şebekesinden incelenmek üzere numuneler aldı. Sağlık ekipleri mahalle içme suyu şebekesine yüksek düzeyde klor katıyor.
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü`nden yapılan açıklamada, hastalığın Düzlerde rutin muayene hizmeti yapan aile hekimleri tarafından tespit edildiği açıklandı.
Edinilen bilgiye göre; Mahallede rutin kontroller esnasında yüksek ateş, kuru öksürük ve şiddetli boğaz ağrısı nedeniyle mahallede ikamet eden E.U ve E.Ç. isimli vatandaşları acilen devlet hastanesine sevk edildi. Hastanede yapılan kontroller sonrası, E.U. isimli vatandaş Bursa Tıp Fakültesine E.Ç ise Bandırma Devlet Hastanesinde tedavi altına alındığı öğrenildi.
Hastalığın kemirgenlerin içme suyu şebekesinin açık bölümlerinden şebekeye girmesi sonrasında bulaştığını düşündüklerini ifade eden Balıkesir Halk Sağlığına bağlı uzmanlar mahallede bulunan çeşme ve şebekelerden su numuneleri aldı. Düzler içme suyu şebekesi halen hastalığa karşı yüksek düzeyde klorlanıyor.
Tularemi Hastalığı nedir ?
Kemirgenlerde (tavşan, fare, sincap vb.) öldürücü nitelikte olan bu hastalığın etkeni Francisella Tularensis`tir (Pasteurella Tularensis). Hastalık hayvanlardan doğrudan temasla geçebildiği gibi sinek ve kenelerle de taşınabilir. Kuluçka devresi, üç gündür. Belirtileri aniden süratle yükselen ateş, şiddetli baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishaldir. Hastalık yeri tesbit edilemeyen genel mikroplanmalara sebep olabileceği gibi, deride, gözde, akciğerlerde, ve sindirim yolunda da yerleşebilir. Dış Tularemi`de bulaşmanın başladığı yerler eller, gözler ve ağızdır. Buralarda önce küçük bir kabarcık oluşur, sonra ur şeklinde büyüyerek parçalanır. Bulaşma yeri nedeniyle bu bölgelerdeki lenf bezleri şişer ve ağrır. İç Tularemi ise, akciğer tüberkülozu ya da bağırsak nezlesine benzeyen bir seyir izler. Böylece, vücuttaki tüm lenf bezleri şişip ağrıyabilir. Ateş durumu çok değişkendir. Çoğu kez kızamığa benzer deri döküntüleri ateşi izler. Tedavi edilmeyen hastalık 2-4 hafta sürer. En sık görülen yan etkisi lenf bezlerinin iltihaplanmasıdır.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı