Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Duygulu saatler yaşandı

Duygulu saatler yaşandı

Erdek´te coşkulu mübadele gecesi

Erdek Girit ve Rumeli Mübadilleri Kültür, Dostluk ve Dayanışma Derneği´nin gecesi coşkulu geçti.
Erdek´in ?Çuğra? bölgesindeki Helin Otel´de gerçekleşen geceye Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık, Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı ve Erdek Ticaret Odası Başkanı Mimar F. Özlem Sarı başta olmak üzere kalabalık bir topluluk katıldı.
Mübadele ile ilgili bir filmden kısa bir gösterimin sunulmasının ardından gecenin açış konuşmasını dernek başkanı Hüseyin Sunay yaptı.
Konuşmasına, Erdek´te uzun süredir boşluğu duyulan derneği arkadaşlarıyla kurarken, mübadil geçmişinden ve dostlarından destek aldıklarını belirterek başlayan Sunay, şunları söyledi:
?Mübadil olmayan ama yürekleri Atatürk sevgisi bağlamında bizimle beraber attığına inandığımız dostlarımız da bize destek verdiler. Hepinizin bildiği gibi biz mübadiliz, mübadil çocuklarıyız. Tarihçi-yazar İlber Ortaylı, ağustos ayında gerçekleşen ?Erdek Zamanı´ Festivali´ndeki söyleşisinde, ?Her mübadele hiçbir zaman kapanmayacak bir yaradır, mutlaka izi kalır´ demişti. Gerçekten de öyle. Her mübadele bir travma yaratır. Çünkü yaşanan ortam ve koşullar ne kadar iyi olursa olsun, herkes kendi ülkesini özler. 

Zorunlu olarak doğup büyüdükleri toprakları terk eden Giritli, Karaca Ovalı, Vodinalı atalarımız bölgemizde, Erdek, Marmara ve Paşalimanı adalarına yerleştirildiler. Atalarımız, yıllarca çeşitli sıkıntılar yaşadılar, bizler daha iyi yaşayalım diye. Bize mübadil geçmişimizle fazla bir şey anlatmadılar, doğrusu bizler de sormadık. Şimdi bu eksikliğimizin sıkıntılarını çekiyoruz. Belki de bir bakıma bu derneği, bu eksiklerimizi gidermek için, mübadil kimliğimizi sağlam temellere oturtmak için kurduk da denilebilir. Göç yollarında ölen mübadillere, cumhuriyetin yapı taşları olan 1. kuşak mübadillerden ölenlere Allah´tan rahmet diliyoruz. Erdek´teki 1. kuşak mübadillerden Ali Abak, Mehmet Özalp ve Marmara Adası´ndaki Hüseyin Organ ile unutmuş olabileceğimiz vatanımızdaki tüm ulu çınarlarımıza Allah´tan uzun ömürler diliyoruz. Onlar bize tarihin emaneti. Allah kimseyi vatanından ayırmasın. Göç yollarında yaşanan acılar bir daha yaşanmasın.?
SARI KONUŞUYOR
Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Atatürk´e dil uzatanları eleştirirken, ?Atatürk´e dil uzatanın dili kopsun, soyu kurusun? dedi. ?Atatürk olmasaydı, bu ülkede ezanlar okunamazdı, Türkçe bile konuşulamazdı? diyen Sarı, ?Allah, hiç kimseye başka topraklara göçmeyi ve mübadil olmayı göstermesin? diye konuştu.
Sarı, dernek yöneticilerine, hâlen yaşayan mübadillerle görüntülü röportajlar yaparak, onları tarihe mal etmelerini istedi.
KAYMAKAM KONUŞUYOR
Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık da konuşmasında, dünyada güç dengelerinin yeniden kurulmaya çalışıldığına dikkati çekerken, ?Türk Milleti de, dünyanın yeniden şekillenmeye başladığı bu dönemde, cumhuriyet değerlerine de sahip çıkarak güçlü bir şekilde yerini alacaktır? dedi.
Gecede son konuşmayı, ?Mübadil Oldum? kitabının yazarı Gülcan Erdem yaptı.
Dernek başkanı Hüseyin Sunay, gecede, Belediye Başkanı Hüseyin Sarı´dan, Erdek´e bir ?mübadele evi? kazandırmasını istedi.
Geceye, Nusret Uyar orkestrası ve şarkıcı Çisem renk kattı.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Duygulu saatler yaşandı
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu