Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

?DUMANSIZ HAVA SAHASI UYGULAMALARI?

?DUMANSIZ HAVA SAHASI UYGULAMALARI?

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, ?Dumansız hava sahası uygulamaları? hakkında bilgilendirmede bulundu.

Balıkesir İl Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Necati Kelemençe tarafından basına gönderilen açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi.
Önemli bir halk sağlığı problemi olan tütün ve tütün ürünleri ile mücadelede ana unsur, bu maddeye ulaşılabilirliğin engellenmesi ve bu madde ile hiç tanışmamış kişilerin sağlıklarının korunmasıdır. Ayrıca tütün ürünü kullanan kişilerin danışmanlık, arınma ve tedavi hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, tedavilerinin sağlanması ve bireylerin sosyal hayata sağlıklı bir birey olarak kazandırılması mücadelenin vazgeçilmez unsurlarıdır.
Bilindiği üzere halkımızın daha temiz ve daha sağlıklı bir ortamda yaşaması amacıyla 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren ?4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun? ile kamu ve özel tüm binaların kapalı alanları başta olmak üzere, eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanları ile toplu taşıma araçlarında sigara kullanımını yasaklanmış ve bu kanun dokuzuncu yılını doldurmuş bulunmaktadır.
İlimizde Balıkesir Valiliği adına İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Belediyeler tarafından ortaklaşa yürütülen denetimlerde esnaf ve işletmelerin açık/kapalı alan tanımında tereddütler yaşadığı görülmektedir.
Bu nedenle 16 Temmuz 2009 tarih ve 2009/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi 1. Maddesinde bahsi geçen KAPALI ALAN tanımı şu şekilde yapılmaktadır. ?Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında, bütün yan yüzeyleri veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup, yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir? denmektedir.
2009/13 sayılı Başbakanlık Genelgesinden anlaşılacağı üzere çatısı sabit veya çadır, güneşlik vb. olan veya seyyar tavanı olan işletmelerin yan yüzeylerinin yarısından fazlası sabit açık olmalıdır. Ayrıca çatısında sabit veya açılır kapanır bir mekanizması olan ve yan yüzeyleri katlanabilir branda ile kapatılan işletmeler, yan brandaları zaman zaman açık tutulsa bile kanuna uygun değildir.
?4207 Sayılı Kanun? kapsamında işletme sahiplerinin işletmelerini, yukarıdaki açık alan tanımına uygun hale getirmeleri önem arz etmektedir. Aksi takdirde kapalı alan olarak kullanılan işletmelere İl Valililiği adına bu görevi yürüten tütün denetim ekiplerince tutanak tutularak durum tespiti yapıldıktan sonra il ya da ilçe idari mülki amirlikleri tarafından idari para cezası uygulanacaktır.
?Dumansız Hava Sahası? uygulaması ile birlikte, kanuni düzenlemelerin etkin bir şekilde yerine getirilmesi, sigaranın zararlarının önlenmesi ve sigara kullanımının en aza indirilmesi ilgili kurumların ve kamuoyunun desteği ile sağlanacaktır.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false