Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

DSP Liderinden önemli iddia geldi…

DSP Liderinden önemli iddia geldi…

DSP Lideri Türker: Patriot Projesi bir günlük proje değil

DSP Genel Başkanı Masum Türker, DSP Eyüp İlçe Örgütü tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı. Masum Türker, etkinlikte yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Masum Türker, anadilde savunma hakkıyla ilgili düzenleme hakkında görüşlerini şöyle açıkladı: "Aslında böyle bir kanuna gerek yoktu. Cumhuriyet  kurulduğu günden beri 12 Eylül`e kadar, açık seçik Türkçe bilen kişiler bile `Ben anadilimde savunma yapmak istiyorum` dediği zaman tercüman tutulurdu. Ben Mardinli olduğum için bunun örneklerini yaşadım. Mardin`de her dili bilen mübaşir vardı. Kendi anadilinde savunma yapmak isteyenler olduğunda mübaşirler çağrılır ve konuşmalar tercüme edilirdi. Bu ne zaman değişti? Aslında kanuna bir madde gelmedi ama 12 Eylül`den sonra öyle bir zihniyet konuldu ki, Türkiye`de öyle baskı kuruldu ki, başkaları özgürlük arayışı içine girerek ayrışmaya başladı. Şu anda çıkan bu kanun, bizi hiç geriye götürmez. İsterse profesör olsun, `Ben anadilde ifade vermek istiyorum` desin tercüme yanlış olduğunda, `Bir dakika` diyecek ve kendi ifade etmeye başlayacak" diye konuştu. Bu anadilde savunma hakkı hikayesi,  aslında AKP`nin terör örgütü karşısında aczini ortaya koymaktadır. O gün savcıya `Al kardeşim ifadeyi` denilse, gider alırdı. Sen Habur`a tercüman aracılığı ile ifade almak üzere savcı gönderiyorsun o gün `Açılım yapıyorum` diyorsun ama geri planda sana karşı uygulanan stratejiyi göremiyorsun."
Türker, yeni anayasa konusunda düşüncelerinin açık ve net olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bizim yeni anayasa konusunda olmazsa olmazımız, Atatürk tarafından tanımlanmış olan Türkiye`nin ulusal bütünlüğünü ve birliğini tutan `Türkiye milliyetçiliği` tanımının muhafaza edilmesidir. Bundan asla ödün vermeyiz. Bizim yaklaşımımız açıktır. Dış politikada ulusalcı çizgiden uzaklaşılmayan, özgürlükleri koruyan ve adalet sisteminde yargıyı bağımsızlaştıran düzenlemeler olmalıdır."
Türker, Patriot füzeleri konusunda şunları söyledi:
"Bugün Güneydoğu Anadolu`ya Patriotlar`ı kuruyorlar ama bu bir günlük proje değildir. NATO`nun işleyişine göre bunların konabilmesi için önce NATO Savunma Bakanları Kurulu`nun karar vermesi gerekiyor. Savunma  Bakanları Kurulu karar verirken bu karardan neden kimsenin haberi olmadı? Bunlar bir günde verilen kararlar değildir. Aylar önce konuşulmuştur. Suriye`yi bahane ediyorlar. Suriye`yi bu hale getiren, bugün orada savaşanların önemli bir kısmı, aslında Libya`da da savaşmış, Türkiye`de `militan` diye yakalanıp, bir ara AKP tarafından tahliye edilen insanlardır"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false