Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Dr. Ekizden Sağlık Mesajı

Dr. Ekizden Sağlık Mesajı

7-14 Nisan Tarihleri arasında kutlanmakta olan Sağlık Haftası ve Dünya Sağlık Günü nedeniyle Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekizden bir açıklama geldi.

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, Dünya Sağlık Örgütünün bu yıl "Sağlıklı Yaşa, Sağlıklı Yaşlan" sloganıyla dünyada yaşlanan nüfusun hızla artması tehlikesine karşı farkındalık yaratmayı amaçladığını bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası`nın yürürlüğe girdiği 7 Nisan günü tüm dünyada "Sağlık Günü" olarak kutlandığını, bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü her yıl güncel bir konuyu gündeme taşıyarak çözüm yolları ve önerileriyle birlikte tüm dünyada bilgilendirme etkinliklerinin yapılmasını teşvik ettiğini belirten Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ekiz, "Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi ülkemizde de ortalama yaşam süresinin artışı ile birlikte yaşlı nüfus ve kronik hastalıklarda artış görülmektedir. Yaşlanmaya bağlı hastalıkların tedavi ve rehabilitasyon giderlerinin artması, yaşlılarda görülme sıklığı artan hastalıklara bağlı sorunların yoğunlaşması, yaşlılık döneminde sağlık hizmetlerinin önemini artırmıştır. Yaşlı sağlığını korumak ve yaşlılıkta hayat kalitesini artırabilmek için uygulamaya koyduğumuz projelerden en önemlisi evde sağlık hizmetleridir" dedi.
Dr. Ekiz, mesajının devamında şunları kaydetti: "Gelişmiş ülkelerde yaşlı ve yatağa bağımlı hastaların tıbbi bakım ve rehabilitasyonları sağlık kuruluşları yerine kişinin kendi evi ve aile ortamında yapılmaktadır. Hasta odaklı sağlık hizmeti sunma hedefinde olan Bakanlığımız bu sebeple 1 Şubat 2010 tarihinde yatağa bağımlı ve başkasının yardımı olmaksızın yaşamını idame ettiremeyecek durumda olan, yaşlı ve özürlü hastalara evde sağlık hizmeti verilmesi uygulamasını başlatmıştır.
Evde sağlık hizmeti, hastalarımızın muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanmasına, bu hastalara ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesine imkân sağlamaktadır. Evde sağlık hizmetlerinin kronik hastalıkların takibi ve komplikasyonların önlenmesi boyutunu aile hekimleri üstlenmiştir. Sağlık kuruluşunun bulunmadığı yerleşim yerlerinde bu hizmetler mobil evde sağlık birimleri tarafından yürütülmektedir. Evde sağlık hizmetleri sunumunda gerektiğinde uzman tabip konsültasyonu da sağlanmaktadır. Hizmetin finansmanı devlet bütçesinden karşılanmakta, kişilerden ayrıca ücret talep edilmemektedir. Hastane ihtiyacı olan evde sağlık hastaları, evde sağlık nakil araçları ile evlerinden alınarak hastaneye götürülmekte ve hastane işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar evlerine nakledilmektedirler. Bu uygulamalar sosyal devletin sağlık hizmetlerine erişimde dezavantajlı kişilerin (yatağa bağımlı, yaşlı, özürlü) vatandaşına uzattığı bir şefkat elidir. Önümüzdeki dönemlerde buna benzer pek çok yeni proje hayata geçirilecek ve vatandaşlarımızın hak ettiği kaliteli sağlık hizmeti sunumuna devam edilecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, vatandaşlarımızın temel sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanabilmesi temennisiyle, sağlıklı çevre, sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplumların oluşmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor Sağlık Haftasını kutluyorum."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli