Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Dr. Ekiz, avcı hastalığına dikkat çekti

Dr. Ekiz, avcı hastalığına dikkat çekti

Erdek Sağlık Grup Başkanı Mahmut Ekiz, tavşan ateşi ve avcı hastalığı olarak bilinen Tularemi hastalığına karşı ilçedeki tüm avcıların dikkatli olmalarını istedi.

Erdek Sağlık Grup Başkanı Mahmut Ekiz, tavşan ateşi ve avcı hastalığı olarak bilinen `Tularemi` hastalığına karşı ilçedeki tüm avcıların dikkatli olmalarını istedi.
Kara avcıları ve köylerde yabani kemirici hayvanlarla temasta olanlarda sıkça görülen ve Tularemi denilen bu hastalığın dönem, dönem ortaya çıkabiliyor hatırlatmasında bulunan Dr. Ekiz, "Tularemi, tavşan ateşi veya avcı hastalığı gibi isimlerle de bilinmektedir. Hastalık yapıcı özelliği yüksek olan `francisella tularensis` adlı bakterinin meydana getirdiği bir hastalıktır" dedi.
Ekiz, hastalıkla ilgili yaptığı açıklamasını şu şekilde sürdürdü:  "Çoğunlukla kemirici hayvanlarda hastalık ortaya çıkmakta olup, hastalığın insanlara bulaşması, hasta hayvanların idrar, dışkı, kan ve organlarının deri, mukoza veya konjunktivaya (göze) direkt teması ve bu etkenin bulaştığı gıdaların yenmesi ve suların içilmesi önemli rol oynamaktadır. Hastalık, hasta olan av hayvanlarının yüzülmesi, etlerinin parçalanması veya bu hayvanlara ait etlerin çiğ ya da iyi pişirilmeden yenmesiyle bulaşabileceği gibi kene ve kan emici sineklerin insanları ısırması ile de bulaşma söz konusu olabilmektedir. Ülkemizde insan Tularemi vakalarının son yıllarda artmasının nedeni ise bazı ekolojik dengelerin değişmesi ile izah edilmeye çalışılmaktadır. Yaz aylarında kene sayısının belirgin olarak artması, kış aylarında ise bazı yörelerde yabani tavşan avcılığının artması Tularemi vaka sayısının artmasına neden olduğu düşünülmektedir.dedi. Hastalığın daha çok, kırsal kesimde yaşayan köylüler, çiftçiler, avcılar, kasaplar, aşçılar ve bu bölgeye seyahat edenler ile laboratuar personelinde görülebilir"

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı