Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Dr. Dadan, “Adakarası” girişiminden memnun

Dr. Dadan, “Adakarası” girişiminden memnun

Dr. Kadir Dadan, Avşa’nın “Adakarası Üzümü”ne “coğrafi işaret” alma girişimlerini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Dr. Kadir Dadan, Avşa’nın “Adakarası Üzümü”ne “coğrafi işaret” alma girişimlerini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Dadan, bu amaçla Avşa’da, Erdek Ticaret Odası’nın organizasyonunda gerçekleştirilen bağcılık eğitimini yerinde bir çalışma olarak değerlendirerek, şunları söyledi:
“Avşa'da Bağcılık Eğitimi; Adakarası tarımının yeniden canlanması için iyi bir başlangıç.
Erdek Ticaret Odası koordinasyonunda, Marmara İlçe Tarım Müdürlüğü ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün katılımıyla Adakarası üzüm ve şarap ürünlerinin coğrafi işaret alması ile Marmara Adaları ve Kapıdağ'da bağcılığın geliştirilmesine yönelik eğitim 3 Mart 2022 de Avşa'da gerçekleşti.
Aralarında sektör temsilcilerinin de yer aldığı 50 kişiyi bulan katılımcı hem teorik hem de pratik olarak bağcılık eğitimi aldı. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünden Tamer Uysal, Adakarası başta olmak üzere yerel şaraplık çeşitler, Tezcan Alço, bağ tesis edilmesi için yapılması gerekenler ve anaç seçimi, Bekir Açıkbaş ise toprak analizi ve bitki beslenmesi hakkında samimi bir üslupla oldukça detaylı ve yararlı bilgiler verdiler.                     
Adakarası konusunda mevcut anaçların ve bağcılık uygulamalarının doğru temellere dayanmadığı, toprak analizi yapılarak uygun anaç seçilmesi gerektiği, bu konuda enstitünün yardımcı olabileceği, kuzey-güney yönelimli terbiye sistemlerinin kurulması ile daha nitelikli üzümler ve şaraplar elde edilebileceği vurgulandı. Adakarasının anaç etrafında yoğun ürün verdiği, bu nedenle omcaların fazla büyütülmeden bakımlarının yapılması gerektiği, bağ düzenini 2,5 x 1 metre olarak ekilmesi ile şaraplık cinslerde aranan özellik olarak optimum verim maksimum kalitenin yakalanabileceği, adanın ikliminin bağcılık için çok uygun olduğu ve susuzluktan etkilenmediği de dile getirildi.
Etkinliğin ev sahipleri olarak Sezer Şarapçılık adına Gamze Sezer Karamehmedoğlu ve Marmara İlçe Tarım Müdürü Elif Arslan'ın konuyu sahiplenmesi gelecek adına umut vericiydi. Büyülübağ ve diğer firmalar da çalışanları ile katılım gösterdi.
10 yılı aşkın bir süredir geliştirdiğimiz Adakarası Kolektifi üzerinden öncelikle Avşa ve daha sonrasında Paşalimanı adasında ve son olarak da Erdek'te ilgili kişilerin davetiyle bağcılık ve şarapçılığın birlikte ele alınacağı gündemi belirlenmiş bir genişletilmiş yuvarlak masa toplantısı yapılması yararlı olacaktır. En geç Nisan ortası ya da Mayıs başında harekete geçmek gerekli.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden gelen eğitmenler, Adakarası’nın geliştirilmesi konusunda her çeşit desteği sunabileceklerini ve eğer bir yıl önceden toprak analizleri yapılır ve enstitüye başvurulursa aşı uygulaması için uygun anaçların enstitü tarafından hazırlanabileceğini(elbette ücreti karşılığı) dile getirdiler.”
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı