Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Dr. Panç´tan sporla ilgili öneriler

Dr. Panç´tan sporla ilgili öneriler

Bandırma´da görev yapan kardiyoloji uzmanı Dr. Selim Panç, geçtiğimiz hafta sonunda spor yaparken geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren iş adamı Mustafa Koç´un ardından yeniden gündeme gelen ?Nasıl spor yapılmalı?? konusunda açıklamalarda bulund

Sağlıklı bir yaşam için herkesin düzenli spor yapmasını öneren, ancak 40 yaş üzerinde bulunanların, doktor denetiminden geçtikten sonra spora başlamaları gerektiğini vurgulayan Dr. Panç, ?Doktor, uygun görüyorsa efor testi de yapılarak spora başlanmalıdır. Kalp hastalığı bulunanlar ise yürüyüşlerini, doktorların önerilerine göre plânlamalıdır? dedi.
POSTACI TARZI YÜRÜYÜŞ
Yürüyüşün, postacı tarzında tempolu yapılması gerektiğine dikkat çeken Panç, şunları söyledi:
?Kalp yetmezliği bulunan hastalar, daha da yavaş tempoda yürümelidir. Koşmak, doğru değildir. Kalp krizi geçirmiş, by-pass ameliyatı olmuş, koroner damarlarına stent takılmış veya ritim bozukluğu olanlar da, tempolu yürüyüşü tercih etmelidir. Yürüyüş süresi de, 40-50 dakika kadar olup gün aşırı yapılmalıdır. Kalp hastalarının, yürüyüş sonrası hafif ağırlık çalışmaları da yaparak, kaslarını güçlendirmeleri yararlıdır.?
SPOR, SABAH MI, AKŞAM MI YAPILMALI
Sporların, sabah veya akşam mı yapılmasının tartışmalı olduğuna işaret eden Dr. Selim Panç, bilimsel çalışmalarda, kalp krizlerinin daha çok sabahları görüldüğünün belirlendiğini vurgularken, ?Bunun nedeni ise uykudan uyanan vücuttan salgılanan adrenalin gibi salgıların aritmiyi ve koroner spazmını tetiklemesidir. Buna bağlı olarak kalp hastalarının, yürüyüşlerini sabahın çok erken saatlerinde yapmamalarını öneriyoruz? diye konuştu.
SPORDAN BİR SAAT ÖNCE HAFİF YİYECEKLER
Spordan bir saat kadar önce hafif bir şey(taze meyve suyu vb) içilmesi gerektiğini belirten Panç, ?5 dakikalık ısınma-germe hareketleri yapılmalıdır. Yürüyüş sırasında her 20 dakikada bir bardak su içilmelidir. Unutulmamalıdır ki, hiç kimsenin hastalığı birbirine benzemez. Yapılacak aktiviteler, herkesin kendi doktorunun önerileri doğrultusunda olmalıdır? dedi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Panç sporla ilgili öneriler
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli