Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Dr. Mahmut Ekiz´den Cüzzam Hastalığı açıklaması

Dr. Mahmut Ekiz´den Cüzzam Hastalığı açıklaması

Erdek Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Doktor Mahmut Ekiz, (Lepra Hansen Hastalığı) Cüzzam hakkında yaptığı açıklamayla vatandaşları bilgilendirdi.

Erdek Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Doktor Mahmut Ekiz, (Lepra Hansen Hastalığı) Cüzzam hakkında yaptığı açıklamayla vatandaşları bilgilendirdi.
Hansen hastalığı olarak da isimlendirilen Lepra, kronik bir enfeksiyon hastalığı olduğuna değinen Dr. Ekiz. ?Hastalık özellikle cildi, çevresel sinirleri, üst solunum yolu mukozasını ve gözleri etkiler. Lepra erken bebeklik döneminden yaşlılık dönemine kadar tüm yaş grubundaki insanları etkileyebilir. Lepra tedavi edilebilir bir hastalıktır, erken tedavi ile hastalığın neden olduğu şekil bozuklukları ve sakatlıklar önlenebilir.? Dedi. 

Dr. Ekiz, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Lepraya bağlı şekil bozuklukları ve sakatlıklar hemen oluşmaz, tanı konulmamış vakalarda yıllar süren bir süre sonucunda oluşur. Her yıl Ocak ayının son Pazar günü ?Dünya Lepra Günü´ olarak ilan edilmiştir ve özellikle çocuklarda lepraya bağlı oluşan sakatlıkların tamamen önlenmesi hedef alınmıştır. Erken tanı ve lepra yayılımını önleme çalışmalarının arttırılması bu hedefe ulaşılmasında anahtar rol oynamaktadır. Bu günün amacı; toplumun lepra hastalarına karşı oluşan yanlış inançlarını ve bilgisizlikten kaynaklanan korkularını gidermek, lepra yayılımını önlemeye yönelik uygulamaları arttırmak ve erken tedaviye ulaşılmasının sağlanması ile hastalığa bağlı sakatlıkları önlemektir. Lepra; yol açtığı fonksiyon kayıpları, sosyal damgalanma ve dışlanma gibi etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemidir. 1980´li yılların başlarından bu yana yapılan etkili kampanyalar ve tedavide birden fazla ilacın birlikte kullanılması ile 16 milyondan fazla hasta tedavi edilmiş ve hasta sayısı önemli ölçüde azalmıştır. Ülkemizde Lepra hastalığı bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında olup halen ?Lepra Eradikasyon Programı? uygulanmaktadır. Ülkemizde ve dünyada Lepra tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır.?
Haber : Tuncay Ertan



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli