Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

DP İlçe Başkanı Sarıkaya; Hayır diyeceğiz

DP İlçe Başkanı Sarıkaya; Hayır diyeceğiz

Demokrat Parti Erdek İlçe Başkanı Mülkü Sarıkaya yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak olan Anayasa Değişikliği Referandumunda Demokrat Parti olarak neden Hayır diyeceklerini açıkladı.

Demokrat Parti Erdek İlçe Başkanı  Mülkü Sarıkaya yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında  12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak olan Anayasa Değişikliği Referandumunda Demokrat Parti olarak neden "Hayır" diyeceklerini açıkladı.
"GİK 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak olan referandum da Anayasa Değişikliği paketinin hazırlanışı, kabulü halinde doğuracağı sonuçları ve parti teşkilatımızın temayülünü de dikkate alarak değişiklik paketine "Hayır" oyu verilmesini kararlaştırmıştır. Bu kararın verilmesinde etkili olan hususlar şöyledir" şeklinde devam eden açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"AKP`li kadrolar tarafından hazırlanan değişiklik paketi ülkemizdeki siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmasının ürünü olmadığı için bir partinin dayatmasına dayanmakta ve katılımcı demokrasi kurallarına  uymamaktadır. Anayasa değişikliğinin kabulü  ile bugün fiilen yürütülmekte olan Başkanlık Rejimine hukuki kılıf hazırlamış olacaktır. Anayasa değişiklik paketi, ulus-devlet, üniter devlet ve laik devlete karşı bir yapılanma gayretidir.  Bir devlet, birden çok millete gidişin başlangıcıdır. Askeri darbelerden en fazla zarar gören parti Demokrat Parti ve Demokrat Parti misyonunun devamı olan Adalet Partisidir. AKP`li yöneticiler referandumda Anayasa Paketinin kabulünü sağlayabilmek için 12 Eylül 1980 darbecileri için yargılama yolunun açılacağını ileri sürmektedirler. Buna kendileri de inanmamaktadır. Bu bir aldatmacadır. 12 Eylül darbecilerinin hukuken yargılanmaları mümkün değildir. Çünkü dava referandum günü zaman aşımına uğramaktadır. AKP iktidarı tek başına hazırladığı ve meclisteki çoğunluğu ile kabul ettiği Anayasa Paketini 12 Eylül darbesinden sonra kabul edilen 1982 Anayasasını ortadan kaldıracak bir değişiklik olarak lanse edip referandumu almaya çalışmaktadır. 1982 Anayasası kabulünden günümüze parlamentodaki siyasi partilerin mutabakatı ile tam 17 defa değişikliğe uğramıştır. AKP` nin darbe anayasasını ortadan kaldırıyoruz iddiası propagandadan ileriye gitmeyen bir aldatmacadır. Kaldı ki, 1982 Anayasasının getirdikleri;  YÖK, % 10 seçim barajı ve milletvekillerinin dokunulmazlıkları halen muhafaza edilirken bu nasıl darbe anayasasını ortadan kaldırmak, bu nasıl demokratikleşmektir. Türkiye`nin geniş katılımlı, parlamentonun mutabakatı ile hazırlanacak demokratik bir Anayasaya elbette ki ihtiyacı vardır. Demokrat Parti sadece AKP tarafından hazırlanan Anayasa Paketini Türkiye`nin Anayasası olarak kabul etmediği için referandumda "Hayır" diyecektir.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli