Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Dondurma´da altıncıya geçit yok!

Dondurma´da altıncıya geçit yok!

Dondurma Köyü kadınlarının daveti üzerine Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve İda Dayanışma Derneği´nin birlikte düzenlediği dayanışma buluşmasına Ayvalık Tabiat Platformu, Biga Çevre Derneği, Altınoluk Çevre ve Doğa Gönüllüleri ve Gökk

Dondurma Köyü kadınlarının daveti üzerine Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve İda Dayanışma Derneği´nin birlikte düzenlediği dayanışma buluşmasına Ayvalık Tabiat Platformu, Biga Çevre Derneği, Altınoluk Çevre ve Doğa Gönüllüleri ve Gökkuşağı Dergisi, İl Genel Meclisi Üyesi Rıdvan İpek, Kepez Belediye Meclisi üyesi Ali Aygün, Karadağ Köyü Muhtarı ve köylüleri de destek verdi.
?Madenci Şirket, Dondurmayı Terk Et?, ?Dondurma Köyü Yalnız Değildir?, ?Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma?, ?Dondurma Bizim?, ?Altın da Versen, Ev de Versen Köyümü Terk Etmem?, ?Dondurma´nın Üstü Altından Değerlidir?, ?Yaşasın Kazdağı Dayanışması? yazılı dövizlerle ve sloganlarla Köy Meydanına gelen doğaseverleri köy muhtarı, yaşlıları, gençleri ve çocukları karşıladı.
Geçtiğimiz yıl Ocak ayında Dondurma Köyü´nde yapılmak istenen ?Halkı Bilgilendirme Toplantısı? nı yaptırtmayan ve altın madenciliğinin çevreye verdiği zararları bildiklerini söyleyen köylüler maden şirketi temsilcilerinin bilgilendirme yapamadan köyü terk etmelerini sağlamış ve madencileri teneke çalarak, davul zurnayla, güle oynaya köyden çıkartmışlardı.
Köylülerin pilav ikramından sonra, akşam saatlerinde köy meydanındaki kahvelerde toplanan köylülere İda Dayanışma Derneği temsilcisi ve İl Genel Meclisi üyesi Hicri Nalbant tarafından projenin ÇED süreçleri ve 22 Kasım 2016 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nda gerçekleştirilecek olan İnceleme Değerlendirme (İDK) Toplantısı ile ilgili bilgi verildi.
İDK Toplantısından ?ÇED Olumlu? kararı çıkması halinde de dava açacaklarını söyleyen Nalbant, köylülerin umutlu ve kararlı olmalarını istedi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, projenin civardaki tarım alanlarına, ormanlara ve Bakacak Barajına zarar vereceğini, 100 dönüm tarım alanı ve 200 dönüm ormanın yok olacağını, projede civardan çok az çalışan alınacağını, altın madeni projesinin çevreye vereceği zarardan başka hiçbir yararı olmayacağını söyledi.
Ayvalık Tabiat Platformu temsilcisi Piraye Batman, Biga Çevre Derneği Başkanı Kamil Aru ve Altınoluk Çevre ve Doğa Gönüllüleri temsilcisi İlhan Yavuz köylülere destek mesajı verdi. Altıncılara karşı direnen ve Eczacıbaşı şirketinin köyden gitmesini sağlayan Karadağ Köyü önderlerinden Mustafa Önder ise Karadağ Köylülerinin direnişinden örnek vererek köylülerin altın madenine karşı bölünmeden hep bir arada durmalarının önemine vurgu yaptı. Proje alanında yer alan antik dönemden kalma büyük mağaraların, duvarların ve çeşitli mezarların bulunduğunu söyleyen Önder, projenin gerçekleşmesi halinde bu değerlerin yok olacağını söyledi.
2 yıl önce CED toplantısını yaptırmayan, madencileri bastonlarıyla köylerinden kovalayan kadınlar ?Bu işi erkeklere bırakmayız, el birlik oldukça madencileri köyümüzden içeri sokmayız.? dediler. Bir saatin içinde 150 imza toplandı. İmzalar 22 Kasım Salı günü (bugün) Ankara´da yapılacak İDK Toplantısına gönderilecek.
Dondurma Köyü kadınları Koza A.Ş.´nin köye çalışmaya gelmesi halinde, el birlik olup Koza´yı çalıştırmayacaklarını ve Koza köyü terk edene dek mücadele edeceklerini söylediler. Koza´nın projeden vazgeçmesinden sonra yeniden buluşmaya ve şenlik yapmaya söz veren doğaseverlerle Dondurma Köylüleri birbirlerinden ayrılırken hüzünlü anlar yaşadılar.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Dondurma altıncıya geçit
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli