Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Don, zeytin ağaçlarını vurdu

Don, zeytin ağaçlarını vurdu

Bölgemizde, -7 dereceyi aşan soğuk havanın ardından meydana gelen don olayı, zeytin ağaçlarını patlattı.

Bölgemizde, -7 dereceyi aşan soğuk havanın ardından meydana gelen don olayı, zeytin ağaçlarını patlattı.
Havaların, mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve Sibirya soğuklarının ardından, yaşanan don olayı, zeytin ağaçlarına büyük hasar verdi.
Zeytin ağaçlarını hırpalayan don olayı sonrası, daha şimdiden, verim kaybının gelecek yıl % 25 azalacağı uyarısı yapıldı. Geçtiğimiz günlerde, kar yağışı sonrasında, bölgemizde hava sıcaklığının -7 derecenin altına düşmesi ile meydana gelen don olayı, yüksek yerlerde ekili zeytin ağaçlarında ağır tahribatlara neden oldu.
Don olayından sonra, zeytin ağaçlarının hasar tespiti için bahçe yollarını tutan müstahsil, çatlayan zeytin ağaçları manzarası karşısında şok yaşadı. Erdek merkez ve çevre beldeler ile köylerde dikili 900 bin civarında olduğu belirtilen zeytin ağaçlarının % 15`inin don olayından olumsuz etkilendiği tahmin ediliyor.
İlçemiz Arnavutköy, Katikırman, Muğle ile Oduncu Yolu-Papazsırtı-Kayan Mevkilerinin yüksek bölgelerinde, zeytin ağaçlarının tamamına yakınının çatladığını işaret eden Erdek Ziraat Odası Başkanı Mehmet Saçıl, Ocaklar, Karşıyaka beldeleri ile Kapıdağı`nda bir çok köylerde de aynı hasarın görüldüğünü söyledi.
Bu sene mantar hastalığından dolayı telef olan zeytin ürününün, bu kez yaşanan don olayından dolayı ağaçlardaki verimin gelecek yıl oldukça düşeceğini belirten Saçıl, hasar boyutunun, Mart ve Nisan aylarında daha iyi anlaşılacağını, bazı bölgelerde köklerinden itibaren kuruyan zeytin ağaçlarının görüldüğünü, hasar gören ağaçların zeytin vermeye başlamasının 3 yıl gibi bir süreyi bulabileceğini vurgulayıp, gelecek yıl, zeytinci müstahsilin zor günler yaşayacağını söylemek için kahin olmaya gerek olmadığını kaydetti.
Haber: Kemal Şekerci

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli