Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Domates tarlalarında Mildiyo hastalığı

Domates tarlalarında Mildiyo hastalığı

Manyas'ta domates tarlalarında Mildiyo Hastalığına rastlandı. Manyasta domates ekim sahalarında Mildiyo hastalığının başladığının tespit edildiği açıklandı.

Manyas'ta domates tarlalarında Mildiyo Hastalığına rastlandı.
Manyas`ta domates ekim sahalarında Mildiyo hastalığının başladığının tespit edildiği açıklandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Manyas İlçe Müdürlüğü mühendisleri domates ekim sahalarında yapılan tarla kontrolleri sonucunda domates mildiyösü hastalığının başladığının tespit edildiğini belirterek, üreticilerin mağdur olmaması için ve olası verim kayıplarına sebebiyet vermemek için ilaçlı mücadeleye başlamaları gerektiği uyarısında bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Manyas İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri, Mildiyo hastalığının önceki yıllara göre çok erken başlamış olması, dikim tarihinin gecikmiş olması ve bitki gelişme döneminin vaktinden önce olması verim kaybının fazla olabileceği kanısına vardıklarını söyleyen müdürlük personeli ilaçlı mücadelenin bir an önce başlaması gerektiğini bu nedenle ilçede domates ekimi yapılan mahallerde ki üreticileri muhtarlar aracılığı ile uyardıklarını söyledi.
Bir mantar hastalığı türü olan Mildiyö'nun aşırı nem ve sıcaklardan kaynaklandığı hasat zamanında sebze ve meyvede görüldüğünde verim ve ticari değerini düşürdüğü açıklandı.
Geçtiğimiz yıl on bin dekar domates ekimi yapılırken bu yıl domates ekim sahasının 6000 dekar olduğu belirtildi.
Diğer yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce yapılan açıklamada, 2014 yılı üretim sezonu Nisan-Mayıs-Haziran aylarında ki aşırı yağışlar nedeniyle normal olmayan iklim koşullarında başladığı bu durumun ekili ürünlerden özellikle nohut ve buğdayda büyük oranda ürün kayıplarının yaşanmasına neden olduğu belirtildi.
Yine aşırı yağışlar nedeniyle Manyas'ta üretim desenini  oluşturan ürünlerden çeltik, mısır, ayçiçeği ve domates gibi ürünlerde ekim, dikim tarihlerinin bir ay geciktiği ifade edildi. Ekim, dikim tarihlerinde meydana gelen bu gecikmelerin ortalama verim değerlerinde düşüklüğe neden olabileceği ve bazı hastalık ve zararlılara karşı daha dikkatli, titiz mücadele yapılması gerektiği aksi durumda çeltik yanıklığı, domateste Mildiyo hastalıklarının ciddi verim kayıplarına yol açabileceğinden endişe duyulduğu kaydedildi.
2014 yılı üretim sezonunda bundan sonra ki iklimsel şartların seyrine bağlı olarak üreticilerin hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Manyas İlçe Müdürlüğünce yapılan uyarıları dikkate almaları ve bilgi paylaşımında bulunmalarının üreticinin yararına olacağını vurguladı.  
Haber : Süleyman Özaydın



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli